Planiranje novogodišnjih praznika u oktobru

Da detalje vezane za praznovanje Nove godine i Božića treba planirati već u oktobru smatra Sintija Iver, američka autorka koja se bavi menadžmentom kućnih poslova, o čemu je objavila i nekoliko veoma čitanih knjiga. Evo nekoliko razloga u prilog ranoj pripremi za ove praznike, koje Sintija smatra veoma važnim.

Izbegava se stres, dugovi i praznični haos. U prazničnom raspoloženju ima nečeg posebnog i magičnog. Oni koji ovakvo raspoloženje čekaju da bi počeli sa kupovinom i pripremama mogu da, upravo zbog njega, donose iracionalne odluke i troše prekomerno, prave nerealan raspored obaveza ili dopuste sebi druge vrste ponašanja na koje u uobičajenim okolnostima ne bi ni pomislili. Na vreme donosite odluke o putovanjima, poklonima i izdacima, a posle toga opušteno praznujte, savetuje Sintija.

Foto: Flickr / Lorenzo
Foto: Flickr / Lorenzo

Troši se gotovina, odnosno sredstva koja su na raspolaganju. Ovo je, zapravo, savet, koji bi trebalo da Vas oslobodi dugova na kreditnim karticama. Sve potrebno se može kupiti nekoliko nedelja ranije, čak i novogodišnje jelke. Za kupovinu se mogu iskoristiti i sezonske rasprodaje i tako napraviti vredni novogodišnji paketići. Uostalom, niko ne bi želeo da dobije poklon za koji zna da će darodavcu predstavljati finansijski problem u prvim mesecima nove godine.

O poklonima se razmišlja pažljivo, pa se neke osobe mogu isključiti, a neke iz različitih razloga uključiti u spisak za darivanje.

Ukoliko odlučite da sami napravite nešto što ćete pokloniti dragim osobama, to svakako treba započeti na vreme. Ukrasi za Novu godinu takođe se mogu kreirati nedeljama unapred, čime će atmosfera praznika u Vaš dom doći ranije.

nova godina 1
Foto: Flickr / Daniel Zimmermann

Za praznike Vi pripadate najbližima i to su dani slobodnog vremena, a ne kuvanja, raspremanja i trčanja da se sve završi u poslednjem trenutku.

Uživanje u organizovanim praznicima svakako će biti veće i trajaće duže. Bićete odmorni i dobro raspoloženi, ako sve pripremite na vreme.