Adidas i Puma, pardon, Rudolfdas

Da se dva poznata prozvođača sportske opreme Adidas i Puma zovu Adidas i Rudolfdas, lako bi bilo pretpostaviti da imaju nešto zajedničko. Ovako kako jeste, smatramo ih konkurentima u globalnim razmerama, sa proizvodima sličnog visokog kvaliteta i inovativnih rešenja.

Pažnju, ipak, privlači činjenica da oba giganta imaju sedište u bavarskom gradiću Hercogenaurah, sa manje od 25 hiljada stanovnika. Zašto baš tu?

Priča sledi.

Herzogenaurach

Vratimo se u dvadesete godine dvadesetog veka. Dva brata, Adolf i Rudolf Dasler, koji su radili u perionici svoje majke, otpočinju 1924. godine sopstveni biznis. Fabrika za proizvodnju sportske obuće „Braća Dasler“ stekla je veliku slavu već na početku. Posle zlatne medalje atletičarke Line Radke na Olimpijskim igrama 1928. godine u Amsterdamu, koju je osvojila u Dasler patikama, usledio je posao sa čuvenim američkim šampionom Džesijem Ovensom. I njegove četiri medalje u Berlinu 1936. godine promovisale su obuću braće Dasler, pa su svi preduslovi za dalji uspeh bili tu.

Usledio je rat koji je podelio je Nemačku. I braću Dasler.

Rudolf, optužen za pružanje podrške nacistima, posumnjao je da ga je odao brat Adolf. Svađa je bila takva da nisu mogli da nastave da rade zajedno. Zatvorili su fabriku 1946. godine, podelili imovinu, i zatim osnovali dve nove. Adolf (Adi) Dasler – Adidas, sa imenom izvedenim iz svog nadimka i prezimena, a Rudolf Dasler – kompaniju Puma.

puma ili adidas

Adidas patike u istoriju su ušle 1954. godine, kada je fudbalska reprezentacija Nemačke nastupila u kopačkama novog dizajna i osvojila prvenstvo sveta. Puma patike svoju veliku promociju imale su četiri godine ranije – prvi i pobednički gol za posleratnu Zapadnu Nemačku postigao je Herbert Burdenski u patikama Puma.

Frank Dasler u Adidasu!

Stanovnici Hercogenauraha decenijama su bili oštro podeljeni u simpatijama prema jednoj ili drugoj porodici. Tačka na rivalitet zvanično je stavljena nedavno, kada je Rudolfov unuk Frank prihvatio posao u Adidasu.

Kupci danas, posebno rekreativci, više po navici ili lojalnosti jednom brendu nego po razlikama, biraju Adidas ili Pumu. Razlike ipak postoje. Adidas se nalazi na jednoj strani, a Puma na drugoj strani reke Aurah koja protiče kroz Hercogenaurah, na primer.