Posetite Sloveniju

Turizam u Sloveniji beleži bum u proteklih šest meseci, zahvaljujući činjenici da je Melanija Tramp, supruga američkog predsednika Donalda Trampa, Slovenka. U martu je zabeleženo da je ukupan broj poseta porastao za 8% u odnosu na isti mesec prethodne godine, a broj turista iz Sjedinjenih Američkih Država veći je za čak 30,6%.

Poreklo prve dame, naravno, nije jedina atrakcija u maloj lepoj zemlji, sa kojom smo nekada bili u zajedničkoj državi. Oni koji su je već posetili, znaju šta sve Slovenija nudi (uz napomenu da sigurno nisu otkrili baš sve), a putnici sa naših prostora koji u Sloveniji nisu bili, obavezno treba da je uključe u svoje planove.

Navodimo nekoliko najpopularnijih destinacija na koje treba računati. Konkretan izbor zavisi od ličnih preferencija i očekivanja od putovanja, vikenda, letnjeg ili zimskog godišnjeg odmora…

Ljubljana, glavni grad, je izvanredna mešavina nemačke, mediteranske i slovenačke kulture. Posetite Stari grad sa zdanjima u stilu baroka, renesanse i art nuvoa, uz obavezan pogled sa tornja stare tvrđave, zatim Tivoli park, Nacionalni muzej savremene istorije…

Bled je mesto iz bajke, sa čuvenom crkvicom na ostrvu na sred jezera. Alpsko sunce, termomineralni izvori, staze za šetnju, planinarenje, jahanje, tereni za golf, čine Bled idealnim za opuštanje.

Na slovenačkoj obali Jadranskog mora nalazi se nekoliko atraktivnih turističkih mesta. Portorož je najekskluzivniji, sa hotelima visoke kategorije, kazinima, aerodromom. Piran i Izola su tipični primorski gradovi sa uskim ulicama, kamenim kućama, ukusima i mirisima mora. Koper je lučki grad na samoj granici sa Italijom, pa kad već stignete do njega i obiđete stari grad – produžite do Trsta, koji je udaljen svega dvadeset kilometara.

Maribor je zanimljiv grad, a skijalište Mariborsko Pohorje na samo šest kilometara od Maribora najveći je ski-centar u Sloveniji. Sezona traje od decembra do aprila, turistima je na raspolaganju više od 40 kilometara staza, od kojih je preko deset kilometara osvetljenih. Kranjska gora sa čuvenom skakaonicom Planicom je još jedna destinacija za skijaše.

Za Postojinsku jamu sigurno ste čuli. A ako ste u Hrvatskoj i samo želite da „zavirite“ u Sloveniju, svratite u Terme Čatež na obali Save i uživajte – leti u akva parku, a zimi u spa tretmanima.