Izostavite šećer

Kako pobediti sebe i odreći se zadovoljstva konzumiranja omiljenih poslastica? Istraživanja pokazuju, na primer, da više od 80% Amerikanaca unosi u organizam više šećera nego što je potrebno. Gotovo trećina nacije zbog ovoga već ima znakove dijabetesa i narušenog zdravlja, a slično je i u ostalim razvijenim zemljama.

Koji je najjednostavniji način da se šećer u ishrani izostavi i smanji unošenje ugljenih hidrata?

Prvi savet glasi – pravite slatkiše u sopstvenoj kuhinji. Tako ćete lakše moći da kontrolišete njihov sastav i postepeno korigujete navike.

Počnite sa jednostavnim receptima za poslastice. Pite sa voćem, na primer, dozvoljavaju da šećer sasvim isključite, a da mirisi i arome ostanu privlačni. Pošto ćete manje vremena provesti u kuhinji ako se desert brzo priprema, neka to bude nagrada za lišavanje uobičajenog ukusa.

Dogovorite se, porodično, da zajedno promenite navike u ishrani i uvedete zdravije obroke. Tako će biti lakše. Isto važi i za pauzu sa kolegama na poslu, ili slične situacije. Imajte u vidu da je zavisnost od šećera zaista – zavisnost, slična onoj od cigareta.

Upoznajte zamene za šećer koje se mogu naći na tržištu, u prodavnicama. Nisu sve štetne, a neke su i korisne. Zaslađivači mogu donekle da promene ukus na koji ste navikli kada koristite šećer, ali su dovoljno slatki i brzo ćete se navići. Pronađite brend koji vam najviše odgovara, među sobom se donekle razlikuju.

Koristite med umesto šećera. Med je slađi, pa ćete ga uzrti manje, a sadrži i veoma korisne sastojke – vitamine B2, B3, B5, B6, B9 i C, kao i kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum i cink, kojih nema u šećeru.

Proverite sastav slatkih peciva u privatnim pekarama u kojima inače kupujete. Ukoliko želite određenu količinu, sigurno će izaći u susret i pripremiti je samo za vas, sa smanjenom količinom šećera.

Kontrolišite etikete na proizvodima.

Napravite plan, pridržavajte ga se, i zadovoljstvo što se hranite zdravije zameniće ono koje imate dok, ponekad uz grižu savesti, uživate u poslasticama bogatim šećerom.