Pripreme za početak školske godine

Dete školskog uzrasta treba da ima svoj radni prostor. Čak i u malom stanu gde se čini da je to nemoguće izvesti, biće dovoljan neki ugao da se postavi jednostavan radni sto.

Do početka školske godine ostalo je još sedam dana i pravo je vreme da otpočnete sa pripremama. Ako taj trenutak doživi kao poseban u porodici, uz vreme i mesto posvećeno samo njemu, dete će biti spremnije da se posle odmora vrati promenjenom dnevnom ritmu i radnim navikama. Mlađa deca male rituale priprema sigurmo će obaviti sa roditeljima, a stariji osnovci i srednjoškolci mogli bi da deo posla obave i sami.

Poslednji vikend dobro je iskoristiti za još malo uživanja u letu, posebno pošto je vreme lepo. Opuštanje uz uobičajenu rekreaciju i zabavu je dozvoljeno, ali trebalo bi i isplanirati aktivnosti za sledećih nekoliko dana.

Napravite, zatim, u poslednjim danima organizaciju svega što će biti potrebno prvih dana u školi. Raspremite zajedno sa detetom prostor za odeću i obuću, iznesite, ispeglajte i uredno složite ono što će nositi prvih dana. Operite na vreme ono što je za pranje. Ako dete nosi užinu u školu pronađite torbicu ili posude koje inače koristi, napravite red u frižideru gde se mora pronaći mesto za sendviče, sokove…

Organnizujte radni prostor i opremite ga onim što je potrebno. Dodajte neku novu sitnicu, ili, ako imate dovoljno sredstava, lampu, sat, ranac, ergonomsku stolicu, tablet… Uredan i dobro opremljen radni prostor povećaće koncentraciju i motivaciju deteta, ali ne treba ni preterivati. Izaberite nešto što će zaista poslužiti učenju, i biti u skladu sa uzrastom i vašim budžetom.

Razmislite i o nekoj sobnoj biljci na polici pored stola, koja će oplemeniti okruženje.

Dogovorite se o budućem dnevnom ritmu – u koliko sati je buđenje i kada se ne ide u prepodnevnu smenu, kada je uobičajeno vreme za rad, a kada za odmor i igru, šta su čije obaveze oko održavanja prostora, odeće i školskog pribora…

Comments are closed.