Kako gajiti lavandu u stanu

Na samom početku dugujemo važno upozorenje – lavandu u stanu ne treba da gajite ako imate psa ili mačku kao kućnog ljubimca. Sastojak lavande linalol otrovan je za pse, mačke i konje ako ga progutaju.

Lavanda je višegodišnja biljka, koja se gaji na otvorenom. Uz poštovanje izvesnih preporuka možete je zasaditi u saksiji u stanu.

Prvi i najvažniji preduslov je dovoljno svetla – po mogućstvu što više direktnog sunca, najmanje četiri sata dnevno, za šta je idealan prozor na južnoj strani. Entuzijasti mogu zameniti sunčevu svetlost LED lampama namenjenim za gajenje biljaka. Preporučena pozicija lampe je 35-75 cm iznad biljke u trajanju od najmanje 12 sati dnevno. Ukoliko nema dovoljno svetlosti, lavanda prestaje da cveta i postaje podložna bolestima i štetočinama.

Temperatura na kojoj se biljka nalazi ne bi trebalo da pada ispod 8-10 stepeni Celzijusove skale, a dovoljno je da ne prelazi 21 stepen.

Lavanda ne voli vlagu u vazduhu. Idealna je vlažnost do i oko 40%, što je dobro i za život u stanovima i kućama.

Jednom nedeljno posudu bi trebalo rotirati, da bi se obezbedio ravnomeran rast i cvetanje.

Savetuje se zalivanje jednom u 10-14 dana, ali prvo prstom proverite vlažnost zemljišta. Tek kad je potpuno suvo možete zaliti lavandu obilnije.

Đubrenje može da se obavlja tokom proleća i leta, đubrivom koje se rastvara u vodi, namenjenim biljkama u saksijama. Razblažite ga na polovinu predviđene koncentracije.

Pravilo za saksiju glasi – ona treba da bude 3-5 cm šira od korena biljke. Saksije od keramike ili klasične terakota saksije su najbolje, uz dobru drenažu. Zemlja može da bude mešavina zemlje za saksije i zemlje za kaktuse, dakle blago peščana, a može se dodati i malo krečnjaka.

Orezujte lavandu da bi bila gušća. Potrebno je odsecati posle prvog cvetanja u proleće grančice sa cvetovima, a zatim ponovo u jesen.

Lavandu možete izneti na otvoreno tokom proleća i leta, ako vam tako odgovara. Pošto je to biljka koja sporo raste, potrebu za presađivanjem u veću (nikako preveliku) saksiju imaćete na jednu do dve godine. Tom prilikom samo nežno rastresite koren da bi se oslobodio viška zemlje.

Ako se u cvećarama u vašem okruženju ne prodaje lavanda u saksiji, pokušajte sami da je ožilite iz reznice, koju ćete posaditi u supstrat za sadnju, najbolje između juna i septembra.

Comments are closed.