Projekat za 1200 firmi Zapadnog Balkana

Predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke Marko Čadež i direktorka za Zapadni Balkan u Direktoratu Evropske komisije za proširenje i susedsku politiku Genoveva Ruiz Kalavera, potpisali su na samitu o Zapadnom Balkanu u Poznanju pismo o namerama za realizaciju trogodišnjeg projekta čiji je cilj podizanje konkurentnosti privrede celog regiona.

Projekat za koji je Evropska unija izdvojila 2,5 miliona evra i koji će sprovoditi Komorski investicioni forum, omogućiće da više od 1200 malih i srednjih kompanija iz svih šest zapadnobalkanskih ekonomija u naredne tri godine dobije konkretnu podršku zajedničke regionalne komore kako bi unapredile proizvodne i izvozne kapacitete, povećale prodaju na svetskom i tržištima regiona, postale dobavljači multinacionalnih korporacija, privukle sredstva iz evropskih fondova i strane investicije.
“Cilj nam je da tokom realizacije projekta, preduzeća iz regiona međusobno i sa kompanijama iz sveta, potpišu više od stotinu ugovora, vrednih oko 50 miliona evra. Istovremeno, analize su ukazale da će ovaj projekat doprineti da do 2022. godine bruto domaći proizvod regiona po stanovniku skoči sa trećine proseka EU na 40 odsto, da izvoz i uvoz robe i usluga porastu na 57, odnosno 70 odsto regionalnog bruto domaćeg proizvoda i da međusobna robna razmena unutar regiona poraste sa nepunih 4,5 milijardi na 6,6 milijardi evra”, kaže Marko Čadež.

Po rečima Genoveve Ruiz Kalavere, Evropska unija je uverena da je snažna ekonomska integracija Zapadnog Balkana korak napred za region u procesu pridruživanja i da će doprineti efikasnijem poslovanju i boljem kvalitetu života ljudi.

“U tom procesu Komorski investicioni forum je jedan od glavnih graditelja regionalnog ekonomskog prostora bez barijera za trgovinu, a glas poslovne zajednice, u komunikaciji sa administracijama u svojim ekonomijama, jedan od glavnih pokretača reformi koje će to omogućiti, rekla je Genoveve Ruiz Kalavere.

Ugovor između Komorskog investicionog foruma i Evropske komisije biće potpisan u septembru, početak realizacije projekta planiran je u oktobru, a prve usluge zajedničke regionalne komore, privrednicima će biti dostupne već do kraja godine.

Zahvaljujući ovom projektu, oko 200 kompanija iz regiona biće u prilici da se povežu i dogovore poslove na bilateralnim poslovnim sastancima u organizaciji KIF-a, njih 60 dobiće podršku da uđu u međunarodne dobavljačke lance, a isto toliko će zajednički nastupiti na tri velika međunarodna sajma. Planirane su i tri velike investicione konferencije radi promocije regiona i uspešnih poslovnih priča pred stranim investitorima. Oko 60 kompanija može da računa na tehničku pomoć u pripremi projekata i apliciranju za sredstva iz fondova i programa EU, kao što su Horizon 2020, COSME ili Kreativna Evropa.

Privrednicima će na raspolaganju biti i onlajn baze podataka sa kvalitetnim informacijama o pojedinačnim stranim tržištima, kao i specijalno, prema njihovim potrebama, kreirani infodani, seminari i radionice na kojima će se edukovati o koristima koje donosi regionalni ekonomski prostor i dobiti savete i informacije kako da što bolje međusobno sarađuju i uspešnije internacionalizuju svoje poslovanje.

Posebna pažnja biće posvećena unapređenju komunikacije javnog i privatnog sektora unutar regiona i sa Evropskom unijom, radi unapređenja zajedničkog ekonomskog prostora. Planirana su tri javno – privatna dijaloga biznisa i donosioca odluka bitnih za poslovanje, uz učešće oko 300 predstavnika poslovne zajednice regiona. Biće urađeno čak devet studija i poslovnih istraživanja koja će identifikovati prepreke za saradnju u regionu sa preporukama nadležnim institucijama za njihovo otklanjanje.