Promenite ambijent u kuhinji

Potrebno je samo razmisliti, pregledati magazine ili internet i dobiti sjajne ideje. Dovoljan je vikend i skromne investicije da kuhinja postane prostorija u kojoj ćete dobiti novu energiju za poslove koji vam predstoje. Evo nekoliko predloga.

Ne morate menjati pločice iza radne površine da biste osvežili njihov izgled. Mnogo praktičnija opcija je koristiti samolepljivi tapet, koji možete ukloniti ukoliko vam dosadi, i postaviti novi. Pronađite motiv koji vam odgovara i sami napravite rešenje, ili koristite postojeću šaru koju možete skalpelom da iskrojite. Dobro obrišite i osušite pločice, zalepite svoje rešenje i postupak je završen. Plastični tapet se najčešće može održavati i prati podjednako dobro kao keramika, pa nema brige oko održavanja.

Ukoliko imate kuhinjske elemente koji se mogu ofarbati, razmišljajte o tome. Ne mislimo na celu kuhinju – ofarbajte, na primer, samo fioke ili samo bočne strane elemenata. Možete prefarbati i drške ili ih promeniti.

Kakvo vam je osvetljenje? Praktična rasveta koja baca svetlost na radnu površinu postala je standard, ali postoje i druga originalna rešenja. Ako se u kuhinji nalazi i sto za kojim obedujete, možete osvetljenjem potpuno promeniti ambijent od radnog, dok pripremate obrok, do onog, posebnog, kada se porodica okupi. Kuhinja može veštim izborom osvetljenja da postane i mesto za intimnu večeru, ukoliko ostavite “u mraku” radne delove i aparate, a diskretnu svetlost usmerite na neki interesantan detalj.

Unesite obavezno biljke u neki ugao kuhinje, ili grupišite začinske biljke u saksijama na dasci prozora – pored dekorativne, one imaju i praktičnu funkciju.

Kad vam pretekne novca, kupite komad savremenog posuđa ili manji aparat. Iako ste navikli na omiljenu šerpu, tiganj, šoljicu za kafu… dobro će doći promena koju ćete osetiti u kuhinji.

Izvesnu živost možete uneti i sitnicama kao što su krpe, sunđeri, četke, stolnjaci – promenite boju u kojoj ste ih obično kupovali i koristili i odaberite one u istom tonu…