PVC ili aluminijumski prozori

Dok sedimo u manjoj ili većoj izolaciji i čekamo da se epidemiološka situacija popravi, dobro bi bilo da naučimo neke stvari vezane za intervencije u prostoru u kojem živimo.

Znate li, na primer, po čemu se PVC stolarija razlikuje od aluminijumske?

Ako planirate adaptaciju stana ili kuće, takve informacije će vam dobro doći, a prodavci neće moći lako da vas ubede u ono što njima više odgovara.

PVC prozori omogućavaju veću uštedu energije od aluminijumskih. Oni manje propuštaju toplotu, pa ćete u letnjim danima uštedeti na klimatizaciji prostorija. Ako je unutrašnja temperatura značajno niža od spoljašnje, kod aluminijumske stolarije može se pojaviti i kondenzacija. Imajte u vidu, ipak, da energetska efikasnost zavisi i od kvaliteta montaže. Loše montrirani prozori umanjiće osobine i onih najkvalitetnijih.

Ukoliko vam je bitan moderan izgled fasade, verovatno će se bolje uklopiti aluminijumski prozori. Oni se prave od tanjih materijala, pa i sami mogu da imaju svedenije linije, za raliku od PVC okvira, koji su grublji i izgledaju deblji, a na uglovima se obično jasno vide linije spajanja.

Ako sami želite da kasnije menjate boju prozora, izaberite PVC, koji se mogu po želji farbati. Aluminijumski za ovu svrhu zahtevaju posebnu pripremu.

Kupovina aluminijumskih prozora koštaće vas više nego PVC. Aluminijumski imaju i duži vek trajanja.

Ukoliko je vaš prioritet zaštita od buke, to bolje “rade” aluminijumski okviri (mada će vas većina prodavaca PVC prozora ubeđivati u suprotno. Aluminijumski su otporniji i na ekstremne temperature.

Instalaciju i jedne i druge vrste prozora prepustićete stručnjaku. Informacija da je instalacija PVC prozora jednostavnija zbog njihove fleksibilnosti važna je kod menjanja stolarije. Ako imate problem sa otvorima ili postoje nesavršenosti, mere će za alumnijumske morati da se uzmu veoma precizno. Sve ovo znači i da će vam majstor uzeti manje novca za rad na PVC prozorima.