Namirnice koje nisu za zamrzivač

Čuvanje namirnica ponekad predstavlja problem i u uslovima redovnog snabdevanja, a kad počnete da kupujete veće količine od potrebnih, stvari se dodatno komplikuju.

Trenutna situacija u kojoj se čitav svet bori sa povećenim rizikom obolevanja od novog koronavirusa mnoge je zabrinula toliko da su počeli da prave zalihe hrane. Zamrzivač se za čuvanje hrane obično nameće kao najjednostavnije rešenje.

Da li znate, međutim, za koje namirnice se ne preporučuje čuvanje u zamrzivaču? Evo spiska onih koje se najčešće nalaze u našim domovima.

Mleko, na primer, može da se, kad se odledi, “razbije” na vodu i čvrste supstance. Nije štetno po zdravlje, ali to više nije mleko kakvo smo želeli da popijemo.

Krompir ima visok sadržaj vode i postaje mek, što se ne dešava ako ga zaledite pripremljenog u nekom jelu.

Isto će se dogoditi i sa svim prženim jelima. Ako želite da ih zamrznete, pecite ih.

Sveža jaja u ljusci nikako ne smete stavljati u zamrzivač pošto će se sadržaj širiti i dovesti do pucanja ljuske. Jaja tada postaju izložena bakterijama i opasna za zdravlje.

Sa mekim sirevima može da se dogodi isto što i sa mlekom – potpuno će izgubiti strukturu. Identično se ponašaju jogurt i majonez, iako će korisne aktivne supstance kod jogurta, nastale vrenjem, biti sačuvane. Običan jogurt nije isti kao onaj koji kupujete već zaleđen u prodavnici.

Voće i povrće se obično zamrzava, ali ne ono koje sadrži velike količine vode, kakve su lubenice, ili krastavci. Kad se kristali otope namirnice će biti meke i gotovo sigurno ćete ih baciti.

Ostaci jela od testenine i pirinča takođe nisu pogodni za zamrzivač, pošto testenina i pirinač postaju kašasti.

Većina začina nije za zamrzivač, uključujući beli luk – oni će potpuno promeniti ukus, jačinu i aromu.

Na kraju da podsetimo – jednom zamrznutu hranu ne smete posle odmrzavanja zalediti drugi put. Posebno se to odnosi na meso, koje je možda bilo već zaleđeno u mesari.