Rusija, vredi planirati putovanje

Rusija je zemlja ogromnog prostranstva, koja nudi najrazličitije mogućnosti za boravak.

Državljani Republike Srbije ulaze u Rusiju turistički, bez viza, na rok do 30 dana. Ako ostajete duže ili planirate da radite, viza je neophodna, kao i sve formalnosti – u ambasadi Ruske Federacije u Beogradu dobićete informacije, zatim ćete obezbediti potrebne dokumente, potražiti stručnu pomoć koju pružaju sudski tumači za ruski jezik, i sve prikupljeno predati za dobijanje neke od viza.

A ukoliko je vaš trenutni cilj kratka turistička poseta, iz Rusije se sigurno nećete vratiti razočarani.

Ruska istorija duga je više od 1150 godina, zemlja se prostire u osam vremenskih zona, ima 12 mora i 40 nacionalnih parkova, graniči se sa 22 vodene površine…

Transsibirska železnica, najduža na svetu (9288 km), prolazi kroz svih osam zona, 87 gradova, i prelazi 16 velikih reka, uključujući Volgu.

Život u velikim gradovima, posebno Moskvi, veoma je sličan onom u najvećim svetskim metropolama. Moskovski metro izuzetne lepote je treći najprometniji na svetu, u kojem se na prevoz nikad ne čeka duže od 40 sekundi. Muzeji poseduju veličanstvene kolekcije, a pozorišna i muzička scena su među globalno najbogatijima.

Sankt Peterburg ima dve hiljade biblioteka, 221 muzej, 80 pozorišta, sto koncertnih dvorana, 45 galerija, 62 bioskopa, 80 noćnih klubova, više od sto velikih koncerata i festivala godišnje… i tri puta više mostova nego Venecija. Ukoliko biste proveli samo dva minuta pored svakog eksponata u čuvenom Ermitažu, bilo bi vam potrebno šest godina da vidite sve.

U oblastima kulture, tradicije, istorije, jezika, vere… Rusi su nam veoma blizak narod, pa ćete se osećati prijatno, i sigurno ukoliko vam zatreba bilo kakva pomoć.

I na kraju, u Rusiji vas neće uvek sačekati zima. Zato je pravo vreme za planiranje putovanja upravo početak proleća.