Kako malo kupatilo učiniti većim

Malo kupatilo je uobičajeno u stanu u kojem živi prosečna porodica u Srbiji. Jednostavnim trikovima i reorganizacijom prostora može se ponešto učiniti da kupatilo bude funkcionalnije i izgleda veće, pa evo odmah predloga.

Razmislite da li možete da napravite ormariće koji će se bolje uklapati od postojećih. Smestite ih u neiskorišćene uglove, iznad vrata, ili na slična, pomalo neuobičajena mesta. Okvire smanjite na minimum, a vrata mogu da budu i klizna, tako da ih možete postaviti i tamo gde ormarić sa klasičnim otvaranjem vrata ne bi stao.

Klasičnu tuš kabinu zamenite potpuno otvorenim prostorom, sa zavesom za tuširanje koju ćete uklanjati. Ako su pločice na podovima i zidovima identične, to stvara utisak još većeg prostora.

Boje bi trebalo da budu što svetlije, a ako ste ljubitelj tamnijih neka budu što neutralnije. Jarke tamne nijanse ostavite za detalje.

Osvetlite što bolje čitav prostor (i po uglovima), posebno ako ste izabrali nešto tamnije pločice.

Površine koje odbijaju svetlost takođe su dobar trik, a takve su armature visokog sjaja, ogledala, komadi ogledala na ormarićima i drugim površinama.

Neka pločice obavezno budu što veće – smanjićete koliinu linija koje u vidnom polju stvaraju šarenilo i zbrku. Velike pločice su i lakše za održavanje.

Nizak plafon čini malo kupatilo još manjim. Kako biste ga vizelno “povisili”, koristite ugradnu rasvetu. Izbegavajte bilo kakve ukrase i neka bija plafona i zidova bude ista. Dobra ideja je i postavljanje polica na što veću visinu – tako će se oči podizati na gore i činiće se da tu ima više prostora. Dodatna korist je oslobađanje donjih površina za osvetljavanje ili druge trikove koji će malo kupatilo učiniti većim.

1 Comment

  1. Nekako mi ogledalo pada na pamet kao prva stvar koja tu moze da pomogne. Veliko ogledalo koje bi prosirilo prostor. Mozda neko dobro osveljenje, svetlije plocice ili barem neki jaki detalji ako je npr kupatilo crno-belo, ja bih stavila zute prostirke.