Sačuvajte psa od prazničnih izazova

Sigurno vrlo dobro znate da su petarde opasne za pse. Ali one nisu jedini rizik. Novogodišnja dekoracija i naša svečana trpeza mogu, u danima euforije i smanjene pažnje, dovesti do neželjenih posledica.

Reakcija psa na zvuk petardi je intenzivan strah i stres. U takvoj situaciji životinju hvata panika i nije retko da ona pobegne od kuće. Kod osetljivih pasa zvuk petarde može izazvati srčani udar, pa i smrt. Nisu retke ni fizičke povrede, jer u sekundi kad je spazi pas može pokušati da uhvati petardu koja gori. 

Zdravlje kućnih ljubimaca može da bude ugroženo ako pokušate da ih nagradite specijalitetima sa vašeg stola. 

Jedan mali komadić masnog prženog ćurećeg mesa, posebno ako je sa kožicom, može kod psa da izazove po život opasan pankreatitis. Sve vrste masnih, punjenih, začinjenih i kremastih slatkih i slanih jela namenjenih vama smetaju psu. Veoma je štetan i alkohol. 

Kućni ljubimci, generalno, mogu da jedu hleb ali ne i brašno sa kvascem koje ste upravo pripremili za pečenje ili prženje. U želucu šteneta kvasac nastavlja da buja i širi se, izazivajući opasnu nadutost, istovremeno u krvotok oslobađajući toksičan nivo etanola.

Čokolada i slatkiši koji sadrže ksilitol su toksični za pse. Trovanje čokoladom manifestuje se povraćanjem, prolivom, učestalim mokrenjem i nemirom, koji nastaju u roku od 6-12 sati. 

Za pse je veoma toksično grožđe i suvo grožđe, a luk i beli luk sadrže sastojke koji kod psa izazivaju anemiju.   

Sve dok su bez začina i dodataka, za pse su bezbedni bundeve, jabuke, boranija, slatki krompir, šargarepa. Jabuke moraju biti obavezno bez semenki, a šargarepa iseckana na sitne komade. Bundeva i slatki krompir sadrže i hranljive sastojke, minerale i vitamine, zbog kojih se upravo preporučuju u ishrani pasa.

Apsolutno nebezbedna dekoracija u stanu sa psima i mačkama su upaljene sveće. Van dometa kućnih ljubimaca treba držati trake, gumice, girlande i ukrase, sa kojima oni mogu poželeti da se igraju.

Ako ste novi vlasnik psa, pogledajte na internetu savete vezane za ishranu ili pitajte veterinara.

Naučite i zahvate za prvu pomoć. Ukoliko pas počne da se guši nečim što je progutao, odnosno aspirirao, imate samo nekoliko minuta da mu spasete život. U takvim situacijama se izvodi neki od jednostavnih manevara koji obično mogu da pomognu da pas predmet izbaci.

Comments are closed.