Samsung Galaxy Note 8

Da li će Samsung uspeti da povrati poljuljano poverenje i ubedi kupce da će ovoga puta sve biti u redu? Dobro se sećamo događaja koji su pratili pojavljivanje “sedmice” u seriji Galaxy Note – predviđen da zameni na tronu najprodavaniji S7 Edge, telefon sa fatalnim problemom u konstrukciji baterije, koja je i bukvalno eksplodirala, na kraju je trajno povučen iz prodaje.

Samsung Galaxy Note 8 ima sve ekskluzivne performanse koje je posedovao Galaxy Note 7. Telefon je zvanično prikazan u Njujorku 23. avgusta i pojavio se na Samsung veb sajtu, tako da su podaci dati na uvid.

Veliki ekran, dualne (dve glavne) kamere i unapređena S Pen olovka su nešto što se na prvi pogled primeti.  Note 8 je, očekivano, urbanim rečnikom rečeno – “fablet”, odnosno uređaj koji poseduje kombinovane karakteristike telefona i tableta, uz veliki broj senzora, poboljšanu vodootpornost, Samsung Pay i ostale dodatke i pogodnosti.

Za sada, telefonu Note 8 upućuje se samo jedna primedba i opet je u pitanju baterija. Ona je manje veličine, što nije dobro za uređaj od kojeg se očekuje da bude kancelarija u malom, uz korišćenje svih internet pogodnosti. Konkretno, sa 3500 mAh prisutnih u S8+ telefonu, na primer, kapacitet je spušten na 3300 mAh.

Ono što se ne bi moglo nazvati primedbom, već pre vešću, je cena. Puštanje u prodaju je 15. septembra, najpre u Sjedinjenim Američkim Državama i Engleskoj, gde je za telefon potrebno izdvojiti najmanje 930 dolara, odnosno 869 funti.

Samsung Galaxy Note 8 već se može poručiti i u Srbiji po ceni koja je, uz određene pakete operatera i obaveze koje iz njih proizlaze, nešto manja od hiljadu evra. U pretprodaji se na poklon dobija DeX dodatak, koji Note 8 pretvara u mobilni PC.

Evo i najvažnijih karakteristika za zainteresovane:

Ekran: 6.3 inča, Dual Edge Super AMOLED, (2.960 x 1.440 piksela, Quad HD+) S Pen podrška
Operativni sistem: Android 7.0 Nougat
RAM: 6 GB, interna memorija: 64 GB. Proširenje do 256 GB.
Kamera: Dual, sa 12MP telefoto i 12MP širokougaonim objektivom, 2x optički zum, 4K video snimanje, LED blic…
Prednja kamera: 8 MP
Veličina telefona: 162,5 x 74,8 x 8,6  milimetara
Težina: 195 grama

Dok čekamo prve ocene korisnika, koje će stići za par nedelja, nadamo se da je navedeno sasvim dovoljno.