Sve pametnije kuće i stanovi

Postalo je uobičajeno da, ukoliko posedujete (ili prodajete) kuću ili stan, imate i klima uređaj, centralno grejanje, parking mesto, garažu… U novije vreme na spisak treba dodati tehnološka pomagala ili gedžete, koji čine korišćenje nekretnine kompletnijim i savremenijim.

Na sve mogućnosti još uvek nismo u potpunosti navikli, pa upotreba tehnoloških proizvoda liči na zanimljivu igru. Pored zadovoljstva, međutim, inovativna rešenja štede vreme i novac, što je najvažniji razlog da o njima ozbiljno razmislimo. Tim pre što montaža i stavljanje u pogon obično ne zahtevaju pomoć stručnjaka.

Na primer rasveta. Uz aplikacije za mobilne telefone koje se nude nikad vam se neće desiti da preko noći zaboravite upaljeno svetlo. Bilo da ga na daljinu sami smanjujete i gasite, ili ste za to programirali vreme, svetla će biti upaljena samo onda kada to zaista želite.

Temperatura u stanu se, na sličan način, može kontrolisati iz fotelje, sa radnog mesta, ali i iz drugog grada ili države, uz pomoć mobilnog telefona. Tehnologija je toliko napredovala da termostat može prepoznati vaše prisustvo u kući i u skladu sa tim pokrenuti sistem prilagođavanja temperature zadatim uslovima.

Kontrola uređaja glasom sve je prisutnija na Google-u, ali i u domovima. Pretraživanje interneta glasnim izgovaranjem reči već je zaživelo, a verbalnim komandama, na primer, možete aktivirati muzičke uređaje.

Alarmi za bezbednost i video zaštita razvojem visokih tehnologija dobili su sasvim nove vidove.

Recimo nešto i o velikim uštedama koje vam mogu omogućiti solarni paneli. Širom sveta, u svim klimatskim zonama, oni se koriste kao osnovno ili dopunsko rešenje. Kuće koje su na prodaju postižu daleko veću cenu ukoliko je instaliran ovaj trajan i praktičan sistem.

Važno je naglasiti da najsavremenija tehnološka rešenja poslednjih godina postaju sve jeftinija i dostupnija, pa i veće investicije više nisu retke. Razvijene zemlje, uz to, nude olakšavajuće uslove i podsticaje za ulaganja, što se uskoro može očekvati i u našem regionu.