Šta svaka dečija soba treba da ima

Dečija soba je mesto na kojem dete uživa u svom svetu, mašta, igra se, odmara se, uči… I ako nemate mogućnosti da detetu obezbedite posebnu sobu, ono bi trebalo da ima kutak u stanu koji će doživljavati kao svoj prostor.

Dečija soba treba da zadovolji želje mališana, ali i da poseduje funkcionalnost za koju su odgovorni roditelji. Donosimo vam, zato, nekoliko praktičnih saveta za izbor nameštaja i opreme.

Sigurno ćete mnogo pažnje posvetiti detaljima interesantnim detetu, ali imajte u vidu da ono u sobi treba da se opusti i zaspi. Krevet mora da bude udoban i primeren uzrastu, ali ne mora da bude „dosadan“. Dozvolite detetu da samo izabere. Dečiji kreveti automobil, na primer, ili dečiji kreveti kućica pružaju priliku da dete dobije svoj omiljeni prostor čak i u sobi koju deli sa drugima.

Navika čitanja pred spavanje je lepa i korisna, pa neka starije dete uz krevet uvek ima i policu sa knjigama na dohvat ruke, kao i lampu koju će moći bez ustajanja da upali i ugasi.

Za razvoj deteta mlađeg uzrasta važno je da ima kontakt sa različitim vrstama materijala, najbolje prirodnih – sa drvetom, vunom, platnom…

Boje su, takođe važne, ali pokušajte da to ne bude defintivan izbor. Obezbedite njihovo prisustvo na način da lako možete napraviti izmenu u skladu sa željama deteta.

I ako ponekad doprinose neredu, detetu bi trebalo da budu na raspolaganju različiti objekti koji podstiču njegovu kreativnost. Uz to, trebalo bi da ima sto ili drugu prikladnu ravnu površinu na kojoj bi moglo da eksperimentiše. Kasnije, sa polaskom u školu, ta površima može da ima i ulogu radnog stola.

Za školsko dete su, naravno, važni odgovarajuća stolica i radni sto. Sa polaskom u školu soba dobija funkciju kombinacije prostora za igru i prostora za ispunjavanje školskih obaveza.

Ne zaboravite dovoljno prostora za odlaganje. Verujte, nikada ga neće biti suviše. Neke svoje stvari dete neće moći savršeno da složi, pa će uvek zauzimati više mesta od uobičajenog, a vremenom će dobijati, na primer i neke igračke većih dimenzija koje bi trebalo adekvatno odložiti.

Razmislite i o ponekoj lepo dizajniranoj vešalici na zidu ili vratima, gde dete može privremeno da okači komad garderobe.

Dete mora da ima dovoljno prostora za bezbedno kretanje između stvari, što znači da sobu ne treba „zatrpavati“ stvarima koje se ne mogu lako pomeriti. Dečija soba treba da bude laka za održavanje, provetravanje i raspremanje.

Comments are closed.