Kako još možete koristiti sapun

Imate li sapun u domaćinstvu? Ako koristite isključivo tečni sapun i druge tečne proizvode za održavanje higijene, nabavite jedan običan sapun „u kocki“, pošto upravo on može da pomogne u nekim neočekivanim situacijama.

Fioke ili klizna vrata koja teško klize otvaraće se i zatvarati bolje ako ivice ili metalne šine – vođice protrljate sapunom.

Sapunom možete rešiti i škripanje vrata ukoliko ga nanesete na šarke.

Isto možete probati i sa daskama na podu. Pokušajte da ubacite sapun na mesto spoja.

Rajsferšlus će lakše kliziti ako ga natrljate sapunom.

Odaberite sapun sa intenzivnim mirisom po želji, skinite omot i zamotajte sapun u komad prozračne tkanine. Ovako spremljen sapun možete da držite u garderoberu, fioci, automobilu, ormariću sa cipelama, putnoj torbi, tašni… za osvežavajući miris.

Ako montirate nameštaj ili radite sa drvetom, šraf će lakše ući u drvo ukoliko navoje premažete sapunom. Isto možete učiniti sa zupcima testere, a sapun će vam dobro doći i kod obeležavanja, pošto oznake lako kasnije možete ukloniti. Ovaj savet važi i za obeležavanje prilikom šivenja. Možete u sapun da ubodete špenadle i zihernadle – lakše će prolaziti kroz tkaninu.

Sapunom iste boje lako ćete maskirati male rupe i ogrebotine na zidu pre nego što dođe do ozbiljnije reparacije i farbanja.

Klasične brave i katance lakše ćete otključati ako ključ premažete sapunom. Nemojte, naravno, preterivati i ne koristite ovaj savet kod sofisticiranih modernih brava.

Zamagljivanje ogledala i stakala zbog vodene pare sprečićete ako potpuno suvu površinu istrljate komadićem suvog sapuna, a zatim dobro izglačate suvom krpom.

Ukoliko kućni ljubimac voli da gricka nameštaj, premažite ga sapunom – ukus se psu, koji još uvek nije stekao navike života u stanu, sigurno neće svideti.

Fleke na odeći od ulja ili blata skinućete trljanjem običnim sapunom, ali pazite na kvalitet i boju materijala. Ako niste sigurni da je ovo bezbedno, opredelite se, ipak, za neko specijalno namensko sredstvo.

Majstori znaju ovaj trik – pre nego što morate prstima da popravljate nešto masno ili radite sa zemljom, zarijte nokte u sapun i prljavština vam neće ući pod nokte.

Ukoliko farbate nešto pored stakla, premažite staklo sapunom – čak i ako bude poprskana, površina će se lako očistiti, a ovo je brže i jeftinije od zaštite stakla lepljivim trakama.

Od sapuna, na kraju, možete sami napraviti tečni sapun, tako što ćete rendani sapun pomešati sa ključalom vodom (oko 100 grama sapuna na četiri šolje vode), mešati dok se potpuno ne rastvori, i ostaviti da se ohladi. Protresite pre upotrebe. Možete ovako napraviti i tečni deterdžent za veš, uz dodavanje malo boraksa, sode za pranje i bikarbone sode.

Comments are closed.