Telefon važniji nego što pretpostavljamo

Vezanost za mobilne telefone, koje smo svesni, ipak je mnogo veća nego što nam se čini. Smart telefoni nas bude, putem njih pozivamo taksi, stupamo u sve vrste kontakata, kontrolišemo stanje zdravlja, automobila, aparate u domaćinstvu…

Istraživanja pokazuju da veoma mali broj osoba, oko 14% njih, koristi telefon samo za razgovore i poruke. Proveravanje vremenske prognoze je najčešća tema upita na internet pretraživačima, slede lokalne, nacionalne i internacionalne vesti, sportski prenosi i rezultati.

Ljudi širom sveta priznaju da je mobilni telefon sa njima čim se probude, i da “u njegovom društvu ostaju” sve dok ne utonu u san, pa čak i posle toga.

Svetska mobilna revolucija potpuno je promenila ogroman broj privrednih sektora i grana – nove mogućnosti, pored operatera i proizvođača hardvera i softvera, pronašli su i mediji, kompanije koje se bave zabavom i fitnesom, finansijske organizacije, zdravstvene i obrazovne ustanove, čak i bezbednosne agencije.

Oko polovina ispitanika na pitanje da li bi, ako moraju, izabrali da izgube novčanik ili mobilni telefon, odgovara – novčanik! Trećina bi smartfon popravila pre frižidera, a više od 60% osoba bi, ukoliko bi se izgubili, pre tražili put preko Google mapa nego što bi pitali prolaznika.

Zanimljivo je da su za svoje mobilne telefone više vezani vlasnici u ekonomijama u naglom razvoju – polovina Brazilaca i Kineza opisuju telefon kao “svoj život”, što čini manje od jedne trećine Amerikanaca. Francuzi kažu da im je povezivanje sa drugima putem telefona važnije od provođenje vremena sa partnerom.

Većina učesnika u istraživanju (a ono je rađeno za potrebe Svetskog ekonomskog foruma) pre bi potrošilo novac na telefon nego na vežbanje u teretani, izlaske na večere sa prijateljima, kupovinu nove garderobe… Blizu polovina osoba izjavljuje da bi kupili telefon umesto putovanja, poklona porodici, štednje za budućnost. Najveći broj ovakvih odgovora daju mladi Brazilci, a najmanji Nemci i Španci.

Zavisnost će nastaviti da raste, predviđaju stručnjaci. Mobilni telefon koji je nekada predstavljao luksuz danas je svima dostupan. Slično će se dogoditi i sa modelima koji podržavaju glasovne komande, pomoć virtuelnog asistenta, virtuelnu realnost… Male su šanse da će tome nove generacije odoleti…