Turisti na radnim mestima

Vermont ima sve što je potrebno jednoj turističkoj destinaciji – šumske staze za pešačenje i planinski biciklizam, mirna mesta u prirodi za opuštanje i joga vežbe, veliki broj odličnih malih privatnih pivara za provod uz kriglu domaćeg piva. U određenim zanimanjima, međutim, nedostaje radnika, posebno u letnjoj sezoni, pa su poslenici koji se ovim problemom bave odlučili da spoje, kako to obično kažemo, lepo i korisno i – zaposle turiste.

Za početak, odabrana su tri grada – Benington, Rutland i Bratlboro, u kojima gosti u hotelima dobijaju mogućnost da besplatno prisustvuju specijalno organizovanim događajima – mini sajmovima zapošljavanja. Oni se tu upoznaju sa potrebama za radnicima, potencijalnim poslodavcima i uslovima za rad i produženi boravak. Vodič će ih, ukoliko su zainteresovani, povesti u obilazak budućeg radnog mesta i predočiti im ponudu stanova za rentiranje, mogućnosti da deca pohađaju školu…

Ukoliko ne mogu ili ne žele da privremeno napuste svoj posao u drugom gradu ili državi, postoji i opcija vikend dolazaka.

U Vermontu se nadaju da će na ovaj način zainteresovati turiste i navesti ih, čak i ako ne odaberu neki od programa, da razmotre ponude i mogućnost trajnog preseljenja.

Problem sa radnom snagom konstantan je u državi Vermont. Osnovni uzrok je pad ukupnog broja stanovnika i njihova nepovoljna starosna struktura – prosek je 44,6 godina, što je treći najlošiji rezultat u Sjedinjenim Američkim Državama.

Procena je da će do 2040. godine, ako se nešto hitno ne preduzme, Vermont izgubiti 10% svojih radno sposobnih stanovnika, a spirala nepovoljnih kretanja donosi paralelno i preseljenje kompanija u države sa boljim radnim potencijalom.

Struktura privrede u Vermontu je specifična – država uglavnom proizvodi hranu, napitke i pića – javorov sirup je glavni proizvod, tu su, zatim, mleko i mlečni proizvodi i već pomenuto pivo. Po broju pivara po glavi punoletnog stanovnika, Vermont je na prvom mestu u SAD.

Pored radnika u ovim industrijama, potrebni su i zdravstveni radnici, ugostiteljski, hotelijerski radnici… na poslovima koji bi se, ako ništa drugo, obavljali honorarno i na određeno vreme.