Uradi sam, ili pozovi majstora

Procenite dobro troškove, utrošeno vreme, trud, i posebno svoju spretnost, snagu i znanje. Analizirajte šta se može desiti i koliko će koštati ako posao ne obavite dobro.

Evo, za primer, nekoliko popravki i sličnih aktivnosti u kući i oko nje za koje je potrebno da se detaljno preračunate pre nego što “zasučete rukave”.

Postavljanje na zidove polica, slika, ogledala… Znate li gde se nalaze kablovi, vodovodne cevi i druge instalacije? U stanovima oni standardno prate putanju od utičnice do razvodne kutije, na primer, ali ako su rađene adaptacije ne možete biti sigurni da nešto nije menjano, posebno ukoliko su dodavani novi pregradni zidovi.

Postavljanje laminata. Iako ste pročitali sve savete koji se mogu pronaći na internetu, ovaj posao prepustite profesionalcima, ukoliko niste jedan od njih. Znate li kakva je podloga i da li je idealno ravna? Koliko će koštati sve alatke koje su vam potrebne? Amaterski postavljeni laminat izgleda loše, može da se pomera i puca, a dešava se da pravi majstor mora da uradi mnogo više korekcija nego što očekujete. Čak i ako menja samo jednu ploču, naplatiće dolazak, dakle vaša ušteda nestaje.

Krečenje. Čini se kao najjednostavnija aktivnost, ali da li ste spremni da operete zidove ukoliko su zaprljani, a zatim sačekate da se osuše? Potrebno je popuniti sve rupe gipsom i pedantno ih poravnati. Ako planirate da kupite najjeftinije boje i tako uštedite, i to može da bude zamka. Dobar moler koji zna posao, takođe zna i karakteristike pojedinih brendova iz iskustva, pa iz njih može da izvuče najbolje, ali ne i vi.

Postavljanje lajsni na podovima, popravka parketa koji je počeo da škripi, postavljanje garnišni… sve do jednostavnih poslova kakvo je farbanje manjih komada nameštaja, zahteva pripremu, merenje, šmirglanje i slične poslove, koji će vam najčešće oduzeti više vremena i truda od planiranog.

A ako ste dobro procenili sve navedeno i u potpunosti ste spremni – srećno!