Gastronomski turizam

Gastronomski turizam jedan je od svetskih trendova, pa ipak, malo je turista koji putuju samo da bi konzumirali specijalitete lokalne kuhinje. Mnogo je realnija tvrdnja da smo svi pomalo gastro turisti i da se često dešava da najautentičnija sećanja koja ponesemo sa nekog putovanja budu i ostanu ukusi.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da ne propustite najbolje moguće iskustvo sa hranom destinacije na koju odlazite.

Upoznajte se unapred. Informišite se o jelima i receptima. Možete čak i da kupite kuvar i pokušate nešto sami da spremite. Na taj način ćete znati šta da tražite i na koje začine i sastojke treba da obratite pažnju.

Pretražite internet – mnogo je sajtova sa ovakvim informacijama.

Kad dođete u mesto boravka raspitajte se gde se mogu naručiti najbolji specijaliteti kraja.

Ukoliko putujete u inostranstvo naučite nekoliko osnovnih reči kako biste lakše komunicirali o hrani.

Kuvajte na licu mesta. U mnogim mestima koja žele da promovišu svoju kulinarsku tradiciju nude se i časovi kuvanja, a ako to nije slučaj zamolite da pomognete u restoranu u zamenu za otkrivanje malih kulinarskih tajni. Neplanirana saradnja sa lokalnim kuvarima može da bude nezaboravno i korisno iskustvo.

Razgovarajte sa lokalnim kulinarskim stručnjacima o načinima čuvanja hrane, običajima prilikom kupovine, na šta treba obratiti pažnju kada se sastojci biraju… Infomišite se posebno o načinima serviranja i konzumiranja, redosledu jela, slaganju jela i pića…

Potražite specijalne događaje u samom mestu i okolini koji bi se mogli svrstati u gastronomske ture.

Hrana se, osim u restoranima, priprema na uličnim tezgama i drugim mestima, a pijace su pravo mesto za obilazak. Obratite pažnju na hranu koja se nudi na festivalima. Čak i ponuda u supermarketima može da vas uputi na navike u ishrani lokalnog stanovništva.

Kupite i ponesite kući neke od sastojaka hrane – začini su najpraktičniji, traju dugo i daju hrani specifičan ukus.