Utisak luksuza, sa malo novca

Da li ponekad poželite da vaš stan bude luksuzno opremljen, a da ste veoma daleko od mogućnosti da to i ostvarite?

Evo nekoliko trikova uz pomoć kojih možete stvoriti utisak luksuza, bez mnogo novca.

„Manje je više“ glasi pravilo stilista koje često zaboravljamo. Ako gomilamo predmete možemo postići utisak neuređenosti i odsustva dobrog ukusa, ćak i kada su oni skupi. Minimalizam može, sa druge strane, da ostavi utisak elegancije i luksuza – odabrali smo upravo te jednostavne komade nameštaja i stavili smo ih u prvi plan. Ako imate lepu lampu, sliku ili slično neka akcenat bude na njoj, a ako nemate to može da bude i nešto sasvim jednostavno, ako ga oslobodite predmeta koji ga okružuju.

Koristite pliš za tapaciranje. To može da bude i samo jedan tabure ili fotelja. Pliš ostavlja utisak da je nameštaj udoban, skup i elegantan. Ne morate ni da tapacirate – ponekad je dovoljno da jastuci i jastučići na sofi budu od visokokvalitetnog somota, lana, svile… Odaberite pažljivo dezene i boje i napravite kombinaciju.

Osvetljenjem možete postići efekat luksuza tako što ćete sa više izvora osvetliti različite uglove prostorije. Savetuje se da ton i boja svetlosti budu iste, a “poigrati” se možete sa intenzitetom i usmerenjem. Nabavite obavezno stone, zidne i podne lampe, pored centralnog osvetljenja.

Slojevitost je oduvek bila sinonim za luksuz – pre svega imajte u vidu zavese i druge zastore na prozorima, kao i manje tepihe, prostirke, ćilime…

Metalni elementi mogu da ostave utisak elegancije, luksuza i bogatstva, ali sa njima treba postupati veoma pažljivo, kako ne bi prešli u svoju suprotnost i podsetili na kič. Najbolji su mali i lagani elementi kao nogice za stočić, ram za ogledalo, ram za sliku, nosač lampe. Tonovi mogu biti zlatni, bakarni, srebrni, bronzani, sjajni ili mat…

Comments are closed.