Pravilan izbor deterdženta za veš

U prodavnicama se nalazi velika ponuda deterdženata za pranje veša. Posle nekada dominantnih deterdženata u prahu, pojavili su se tečni, a poslednjih godina i deterdženti u kapsulama, najjednostavniji za doziranje.

Osnovna pitanja koja postavljaju potrošači je da li će deterdžent i kako uticati na samu tkaninu, svežinu boja, uklanjanje mrlja, a jedno od aktuelnih pitanja je može li deterdžent efikasno da uništi mikroorganizme, potencijalne izazivače bolesti. Tu je i dilema na koju tražimo odgovor – da li, ukoliko je u pitanju isti brend, kupiti praškasti, tečni, ili deterdžent u kapsulama.

Poznavaoci ove teme iznose nekoliko činjenica.

Tečni deterdžent bolje od drugih deluje na masne mrlje različitog porekla, pa ga treba koristiti kao predtretman na mestima na kojima se mrlja nalazi. Njega je, međutim, najteže dozirati. Objašnjenja na etiketi obično nisu dovoljno precizna, pa se tečni deterdženat troši više nego što je potrebno. Rezultat su češće kupovine, ali i nedovoljno dopro ispran veš.

Praškasti deterdženti su već u startu jeftiniji, a isto se može zaključiti i posle dugotrajne upotrebe. Oni su efikasniji ako su mrlje na tkanini od blata, prašine…

Deterdžente u prahu ne bi trebalo upotrebljavati ako perete na programima sa niskom temperaturom, pošto u hladnoj vodi ne mogu da se potpuno rastvore. Postoji još jedan savet koji se često zanemaruje. Praškasti deterdžent je najbolje sipati u bubanj veš mašine pre nego što u nju stavite veš i pre nego što pustite vodu. Ako vam se u posudi za prašak skupljaju naslage, deterdžent možete pomešati sa čašom vrele vode i dodati ga u bubanj pre nego što stavite veš.

Deterdžent u kapsulama je najbolje, ali i najskuplje rešenje, tim pre što ćete kod izuzetno zaprljanog veša, ili većih količina, potrošiti više kapsula nego što ste planirali.

Ne mora da znači da su najskuplji deterdženti najbolji, ali kvalitetni deterdžent ima nešto višu cenu. U njega su dodati enzimi i tenzidi koji garantuju da će mrlje i druge nečistoće biti uspešno otklonjene. U domaćinstvu možete u svakom trenutku imati više vrsta i brendova deterdženta – one najskuplje, ako želite da uštedite, sačuvajte za zaprljaniji veš.

Ne zaboravite da pre otvaranja pakovanja deterdženta, bilo koje da je u pitanju, pažljivo pročitate uputstvo. Veliki broj deterdženata danas se prodaje u koncentrovanom stanju, kako bi zauzimali manje mesta u pakovanju.

Ne zaboravite ni da deterdženti nisu jedini odgovorni za dobro opran veš. Izbor odgovarajuće temperature, predtretman mrlja i optimalna količina veša u mašini veoma su važni faktori koje morate uzeti u obzir.

Comments are closed.