Večne tonet stolice

Na slici je dobro poznata tonet stolica, čija istorija nesmanjene popularnosti traje više od jednog veka. Viđamo je u kuhinjama, trpezarijama, restoranima, a stare primerke sa intarzijom i na udarnim mestima u kućama ljubitelja antikviteta.

Jednostavnost kombinovana sa retro stilom – najkraće je obeležje stolice, čija su karakteristika savijeni drveni elementi.

Tonet stolice dizajnirane su u prvoj polovini 19. veka, u bečkoj stolarskoj radionici Mihaela Toneta. Prvobitan oblik, koji i danas najčešće povezujemo sa imenom tonet, nosio je oznaku „stolica broj 14“. Posle mnogo problema da proizvođač registruje novu vrstu stolice, tržište je dalo konačnu reč – za razliku od tada dominantnih teških i bogato obrađenih stolica, tonet varijanta je bila lagana, elegantna i neobična. Tehnologija dejstva vodene pare, koja je omogućavala savijanje drveta, predstavljala je pravu malu revoluciju. Tonet su počele da kupuju kraljevske porodice, umetnici, vlasnici hotela, obični građani…

Originalne tonet stolice napravljene su od bukovog drveta i često imaju sedište od takozvane španske trske, koju majstori nazivaju i ratan trska, pletena trska, tonet trska… Druga varijanta je drveno sedište, ponekad ispunjeno intarzijom. Stolice mogu biti dodatno obrađene, tako što im se premazom menja boja, pa se za kuhinje obično nalaze u belim varijantama. Osim tonet stolica, jedno vreme su bile popularne i tonet stolice za ljuljanje, koje su zauzimale dosta mesta ali je gotovo svaka porodica u Evropi, Americi, Australiji… bar jednom poželela da ih ima.

Tonet stolice mogu biti klasične, ali i dizajnirane kao male fotelje, sa naslonima za ruke od savijenog drveta. Na naslonu za leđa, takođe, može da se nalazi španska trska.

Tonet stolicu možete smestiti samu, u bilo koju prostoriju, bez brige da će odudarati, a možete kupiti i komplet stolica za stan ili poslovni prostor.

Novo doba i savremeni materijali doneli su varijante koje imitiraju tonet, pa se stolice ovog dizajna, pogodne za bašte, mogu naći u plastičnim varijantama, napravljene od veoma tvrde i otporne plastike, u raznim bojama. Proizvode se čak i tonet metalne stolice, koje imaju svoje kupce i prednosti, ali prava tonet stolica, ipak, ostaje ona drvena.

Comments are closed.