Naučite dete da raspremi svoju sobu

U kom uzrastu treba naučiti dete kako da raspremi svoju sobu i šta ovaj posao podrazumeva?

Odgovor je jednostavan, ali se prvo oslobodite svojih zabluda.

Najpre one da deca u najranijem uzrastu treba da nauče da pokupe svoje stvari posle igre. U jednom trenutku mališanima će zaista biti interesantno, čak i na uzrastu od dva godine, da igračke ubace u kutiju ili poređaju na policu, ali to nema veze sa stvaranjem navike.

Razvoj deteta je individualan. Ono što nekom predškolcu predstavlja zanimljivu aktivnost, drugo dete može sasvim da zanemari, pa će i vaš pristup biti prilagođen tome.

Okvirno, od četvrte godine može da se počne sa treningom, uz objašnjavanje zbog čega soba, kuhinja, kupatilo, dvorište… treba da budu uredni i čisti.

Cilj je da se postigne redovnost, na početku uz asistenciju odraslih.

U uzrastu kada pođe u školu dete treba da rasprema svoj krevet, pomogne da se njegove stvari sortiraju, iznesu i stave u mašinu za veš. Zajedno sa roditeljima može da čisti sobu, samo briše prašinu sa stvari koje može bez napora da dohvati. U korpu za papir treba da odlaže papiriće za bacanje. Igračke bi redovno trebalo samo da sklanja, a sa polaskom u školu isto se odnosi i na školske knjige, sveske i pribor.

Ponašanje roditelja je najvažniji uzor.

Detetu treba obezbediti i dovoljno mesta namenjenog isključivo njegovim stvarima.

Važno je, takođe, pronaći balans. Izvestan nered jeste neophodan za razvoj kreativnosti, pa roditelji ne bi trebalo da budu suviše strogi u zahtevima. Zbog toga je potrebno da sa detetom razgovaraju i upoznaju bar neke od njegovih ideja, želja, razmišljanja.

Odvojite bitno od nebitnog. Dete ne mora uvek sve da skloni sa radnog stola, na primer, ali na njemu ne bi trebalo duže da se zadrže ostaci hrane i neoprane čaše.

Dete mora da zna gde je mesto jaknama, cipelama, rolerima… i šta se dozvoljava kućnom ljubimcu ako ga imate.

Comments are closed.