Zabava za decu tokom putovanja

Putovanja automobilom sa malom decom mogu biti vrlo stresna za mnoge roditelje zbog plakanja, nervoze, dosade, povraćanja i stalnih pitanja “kada ćemo stići?”. Međutim, mnogo toga možete lako izbeći. Učinite vožnju, posebno onu dužu, prijatnom i zabavnom za celu porodicu kroz igranje igara, pevanje i stvaranje nezaboravnih uspomena. Radujte se svakom novom putovanju kao prilici za druženje sa decom. Osim bezbednosti, važno je voditi računa i o udobnosti malog putnika – ako sedi u neudobnom sedištu, ni najzabavnije igre neće mu pomoći. Zato se postarajte da vaše dete putuje u kvalitetnom auto sedištu, prilagođenom njegovoj visini.

U nastavku vam nudimo nekoliko ideja kako da zabavite vaše mališane tokom putovanja i od svega napravite lepo iskustvo kog ćete se svi rado sećati. Nadamo se da ćete među njima pronaći neku prikladnu za uzrat vašeg deteta.

Pripremite vreću iznenađenja

Spakujte nekoliko predmeta na jedno mesto i neka to bude iznenađenje. Poznajete svoju decu i njihov ukus, znate šta ih raduje. Iznenadite ih sitnicama koje će ih usrećiti, bilo da su to zaboravljene igračke kojima su se nekada rado igrali ili potpuno nove stvari. Cilj ove igre je da probudi radoznalost kod deteta. Mali istraživač će sigurno želeti da otkrije kakva se iznenađenja kriju u magičnoj vreći!

Kupite igračku volan

Šta sprečava vaše dete da se oseti kao pravi vozač? Naravno, pravi volan! Uz volan-igračku, vaše dete može doživeti uzbuđenje vožnje. Ove volane lako je pronaći u većini prodavnica igračaka. Preporučujemo da izaberete model koji je što mekši i lakši, kako bi vaš mali vozač mogao bez problema da ga drži i upravlja njime. Tako ćete stvoriti za vaše dete iskustvo koje je ne samo zabavno, već i sigurno, omogućujući mu da se potpuno uživi u svoju ulogu vozača.

Slikovnice i knjige

Gledajte slikovnice – iako nije posebno inovativno, ovaj trik uvek privlači pažnju najmlađih. Tokom putovanja, korisno je imati pri ruci novu knjigu koja će zaintrigirati mlađanog putnika. Naravno, i već dobro poznate knjige su odličan izbor, posebno ako su među omiljenima. Bilo da se radi o slikovnicama ili pričama, ove knjige će sigurno održati detetovu pažnju i učiniti putovanje zanimljivijim.

Audio knjige

Slušanje knjiga tokom vožnje može biti odlična aktivnost za decu. Audio knjige mogu biti vrlo zabavne i opuštajuće, kako za decu tako i za sve putnike. Unapred pripremite nekoliko knjiga kako biste izbegli nervozu i traženje tokom puta.

Pevanje

Tokom vožnje možete podstaći dete da peva svoje omiljene pesme. Još bolje, uključite se i svi zajedno pevajte! Kao dodatnu zabavu, možete namerno mešati stihove pesama iz vašeg repertoara. Pažljivo dete će primetiti grešku i sa ponosom vas ispraviti.

Dete u kolima
Izvor: Canva

Neka dete “povede” na put omiljenu plišanu igračku

Dok vozite, pazite da vašem detetu ne bude dosadno. Ali, ko će se brinuti o njegovom voljenom plišanom medi ili kućnom ljubimcu? Mališan će rado preuzeti brigu o svojoj omiljenoj igrački ili lutki. Igraće se s njom, pokazivati joj pejzaže kroz prozor automobila ili je uspavljivati. Plišana igračka je jednostavan, ali vrlo efikasan način da zadržite pažnju i interesovanje malog putnika tokom vožnje. Ponesite i kolica za bebe lutke jer će tako dete imati zabavu i ukoliko napravite pauzu na nekom mestu gde nema sadržaja predviđenih za decu.

Spavanje

Razmislite o potrebama vašeg deteta. Ovo je posebno važno kod male dece. Jedan od najboljih načina da se nosite sa dosadom je spavanje. Pokušajte da planirate svoje putovanje tako da se poklopi sa vremenom za dremku vašeg mališana. Na taj način imate zagarantovana 1,5-2 sata mirne vožnje.

Igre rečima

Ovo su igre koje su bile popularne kada ste vi bili deca. Podsetićemo vas na nekoliko, a vi sigurno znate još koju. U zavisnosti od uzrasta sa decom možete igrati Na slovo na slovo, Rimovanje, Kaladont, Reč na poslednje slovo…

Šta je u kamionu?

Još jedan sjajan način da podstaknete maštu vašeg deteta je igra “tajnog tereta”. Princip je jednostavan: svaki kamion ili kombi pored kojeg prođete na putu nosi “tajni teret”. Šta bi to moglo biti? Gde ide transport? Što su odgovori zanimljiviji i neobičniji, to bolje!

Putni Bingo

Stara igra na novi način. Pre putovanja pripremite papir na kome su ispisani ili nacrtani neki predmeti koje vaše dete treba da prepozna tokom puta. To može biti bicikl, pas, traktor, logo supermarketa ili bilo šta što ćete videti tokom puta… Takođe na listi može biti i nešto od prtljaga što je veliko ili lako uočljivo, recimo suncobran, dečija kolica, rashladna torbica…. Naravno, kada dete uspe da pronađe sve sa liste, treba da dobije nagradu.

Zabava je ključna za prijatno putovanje jer igre i aktivnosti mogu učiniti da vreme brže i opuštenije prođe. Deca postaju nervozna i plačljiva kada predugo sede u automobilu, stoga pripremite predloge za zabavu u skladu s njihovim uzrastom i interesovanjima. Deca su radoznala i vole da istražuju, pa neka putovanje bude deo njihovog otkrivanja sveta u kojem živimo.

Comments are closed.