Zaštitite lak na automobilu na vreme

Stigla nam je jesen, sa sunčanim početkom sezone. Automobilima još nije potrebno dodatno, zimsko održavanje, pošto se najavljuje lep oktobar, a dugoročna prognoza ne nagoveštava jutarnje temperature ispod nule.

Predstojeće lepe dane, ipak, treba iskoristiti za ono što dolazi – kiša, sneg, blato, zagađenje vazduha, so na kolovozima i trotoarima, led… neprijatelji su laka, farbe i limarije na automobilu. Dobro je poznato da dodatni troškovi mogu da se mere stotinama evra, ali i da je potrebno samo malo pažnje kako bismo sprečili bar neke od posledica.

“Zlatna” pravila glase:

Odvezite automobil, posebno ako je stariji, kod auto-limara da ga detaljno pregleda. On će vam skrenuti pažnju na mesta na koja posebno treba obratiti pažnju.

Zaštitite voskom automobil. To možete učiniti u boljim auto-perionicama, ili sami. Vosak štiti boju od sunca, a kiša, sa prljavštinom koju sadrži, lako sklizne sa površine. Voskom se saniraju i popunjavaju manje ogrebotine. Vosak je barijera protiv svih negativnih uticaja i treba ga obavezno naneti pre prvog snega.  

Povedite računa o tome gde parkirate automobil preko noći, ili ako ga duže ostavljate na parkingu. Sa koje strane obično duva vetar, da li ga barama sa kolovoza prskaju drugi automobili, koliko je bezbedan u danima kad su noći duge i obično, na parkinzima, nastaju sitnija oštećenja.

Ako nemate garažu, a auto se duže ne koristi, pokrijte ga. Ukoliko želite, to možete činiti i svakodnevno. Po skidanju prekrivača imaćete automobil spreman za vožnju, koji nećete morati da čistite od leda i snega.

Raspitajte se o bezbojnim folijama za zaštitu laka. Ako imate dobar i nov automobil, ovo može da bude pametna investicija.

Pregledajte, pre prvih zimskih dana, alat i opremu kojom planirate da čistite led i sneg sa karoserije. Već posle jedne sezone guma i plastika menjaju osobine i bivaju tvrđe, pa se može dogoditi da oštetite lak sidajući led. Kvalitetna i nova pomagala za zimsko održavanje predstavljaju najmanji izdatak.

Zamolite majstora da vam prefarba mesta gde je boja spala i pojavio se metal. Kad takvih oštećenja ima mnogo, bolje je ofarbati ceo automobil, ali ako to trenutno niste u mogućnosti, svaka zaštita je bolja nego ostaviti limariju nezaštićenu.  

Na kraju i poruka koja se najčešće zanemaruje – koristite lepe dane, čak i tokom najdublje zime, da operete automobil i sperete nečistoće koje nagrizaju lak.