Otpaci iz kuhinje, puni minerala

Možda će nešto od ovih saveta postati vaša nova navika. Otpaci iz kuhinje koje obično bacate mogu se iskoristiti umesto izvesnih hemijskih preparata, tako da ćete, bez ulaganja dodatnog vremena i novca, učiniti korisnu stvar za zdravlje sobnih biljaka, na primer.

Korom od banane možete da obrišete prašinu sa listova biljaka u stanu.

Kora od banane može se koristiti na još jedan način – potopite je u vodu, ostavite da odstoji nekoliko dana, i zalijte biljke. Sastojci koji se nalaze u ovako pripremljenoj vodi najviše prijaju ružama, kažu stručnjaci, pa ako imate dvoriste…

Vodom u kojoj ste kuvali jaja takođe možete zaliti biljke – i ona sadrži korisne nutrijente i mnogo je bolja nego obična voda sa česme.

Gotovo svaka voda od pranja voća i povrća, koja se, inače, u kuhinji baca, trebalo bi da posluži za zalivanje. Najvažnije je da bude prirodna, odnosno bez deterdženata ili sapuna.

Kad limun presečete na pola i iscedite, ostaće vam kora u obliku male posude. Ako u nju posadite seme i neka biljka proklija, nema potrebe da je vadite – zasadite sve zajedno u zemlju. I ljuska od jajeta, ukoliko je pažljivo razbijete, može da se koristi na isti način.

Stavite u zemlju izlomljene ljuske od kuvanog jajeta. Osim što obezbeđuju biljci minerale, koriste se za iskorenjivanje štetočina.

Sitno istucanim ljuskama od jajeta možete očistiti posuđe ako je jelo zagorelo. Ovo sredstvo za ribanje je prirodno, neće napraviti ogrebotine, a ima abrazivna svojstva kao i druga na koja ste navikli.

Pirinčana voda – ona u kojoj ste prali pirinač, ima takođe abrazivna svojstva, ali veoma blaga. Možete je upotrebiti za čišćenje sanitarija od fleka koje nastaju od tvrde vode. Probajte i videćete kako se dobija visoki sjaj.

Talog od kafe pospite po površini zemlje sa biljkom. Biljke obično vole niži pH tla, pa će im ovo prijati.

Ohladite vodu od kuvanja testenina i njom zalijte biljke.

Pokušajte nešto od ovoga već danas – šteta bi bilo da u slivnik ili smeće odu minerali, koji će poboljšati izgled i zdravlje biljaka i pomoći vam u održavanju higijene.