Zimska olimpijada robota u Južnoj Koreji

Skijaška staza bila je postavljena u Pjongčangu, tačnije u Welli Hilli Ski Resort-u, na samo nekoliko kilometara od mesta gde su se odvijala takmičenja najpoznatjih svetskih imena u zimskim sportskim disciplinama. “Edge of Robot: Ski Robot Challenge” (“Granice robota: Skijaški robot izazov”) stavio je na probu osam robot timova iz Južne Koreje. “Prava” skijaška staza, sa kapijama i zaštitnim mrežama, bila je duga 80 metara.

Pravila su bila striktna – roboti su morali da imaju humanoidni oblik, sa dve noge i zglobovima u kolenima i laktovima. Zahtevala se i minimalna visina od 50 cm, nezavisni pogon, odgovarajuće skije i štapovi.

Specijalnim senzorima roboti su detektovali položaj kapija, a u svemu ostalom bili su prepušteni uslovima prirodnog okruženja.

Roboti visine deteta na stazi su izgledali nespretno, ali su se “snalazili” i izbegavali prepreke, na opšte oduševljenje posmatrača. Pobednik je bio najmanji robot – TaekwonV u vlasništvu kompanije Minirobot, kojoj je pripala i nagrada od 10.000 dolara. TaekwonV je prevezao stazu za 18 sekundi.

Bilo je, kao u pravom takmičenju, i grešaka koje su se završile padom, uglavnom zbog udara vetra i veoma niskih temperatura.

Organizatori se nadaju da će takmičenja robota postati praksa koja će pratiti i buduće Olimpijade. U svojoj osnovi, skijaško takmičenje robota imalo je za cilj da promoviše industriju robota, u kojoj se Južna Koreja nalazi u svetskom vrhu. Koreja je i prva zemlja u svetu, drugu godinu zaredom, na Blumbergvoj listi koji meri inovacije. Nekoliko najvećih konglomerata, kao što su Samsung i LG prodaju više robota od bilo koje druge države, sa izuzetkom Kine, koja je 95 puta veća i ima 25 puta više stanovnika od Južne Koreje.