Kad je velnesa suviše

Ukoliko mislite da vas primena velnes praksi opterećuje, oduzima vam mnogo slobodnog vremena ili ako fitnes, velnes i drugim aktivnostima ne prilazite sa zadovoljstvom, vreme je da ih preispitate. Velnes ne bi trebalo da postane ne-velnes, odnosno sopstvena suprotnost.

Usvajanje određenih pravila zdravog života na početku je obično zanimljivo. Osoba se oseća preporođenom uz napitke od svežeg voća i povrća, relaksacija na časovima joge, na primer, prija, kao i tuširanje posle trčanja ili intenzivne vožnje bicikla. Linija između dobrobiti i preterivanja koje vodi u iscrpljenost, međutim, nije kod svakog čoveka identična. Posledice se mogu pojaviti brzo, ili ostati duže vreme nevidljive, maskirane, sakrivene.

Ukoliko primetite posle nekoliko meseci “zdravog života” – onakvog kakvog želite, znakove da se nešto sa vašim organizmom dešava – obratite pažnju na njih. Može se dogoditi, na primer, da ujutru treško ustajete iz krevete, da vam je potrebna dodatna motivacija i koncentracija da započnete dan. Ili se može desiti da vam je već predveče potrebna dodatna šolja kafe kako biste ostali budni…

Mentalna iscrpljenost, nezainteresovanost, dosada, nedostatak radosti i oduševljenja, uživanja u stvarima koje su vam pričinjavale zadovoljstvo… takođe nastaju kao posledice preteranog vežbanja, i viška obaveza u koji su ubačene i one vezane za očuvanje zdravlja.

Rešenje navedenih problema, naravno, postoji, i jednostavno je.

Pošto prekontrolišete svoje zdravlje i dobijete potvrdu da drugih uzroka nelagodnosti nema – razmislite o svom fitnes i velnes tempu. Da li je on preterano ambiciozan?

Dobro je što ste zdravi i vežbanje vam zaista koristi, ali – da li se osećate da ste i dalje “u svom životu” ili ste “izvan njega”?

Lišavate li se bilo čega što biste želeli?

Šta vam nedostaje?

Odgovori na nekoliko prethodnih pitanja uputiće vas u pravom smeru. Umor i neobičan stres kojem niste uspeli da pronađete uzrok možda se krije baš tu. U aktivnostima koje ste sami sebi nametnuli, trudeći se da ispoštujete pravila zdravog života, koja pred sve nas postavljaju stručnjaci, mediji, javnost…