10 destinacija za ljubitelje vina

Sva navedena mesta nalaze se u velikim vinskim regijama, ili neposrednoj blizini, a upravo iz ovih vinogorja stižu vina sa oznakom porekla koja je dokaz vrhunskog kvaliteta. Ma gde da se u svetu nalazite, nećete pogrešiti ako naručite francusko, italijansko, špansko… vino. Ako ikada budete u prilici, probajte ih tu gde se vekovima uzgaja grožđe i čuvaju tajne proizvodnje “božanskog pića”.

Toskana, Italija

Iako Italija ima i druga vinogorja, Toskana je najpoznatija oblast, u kojoj se spajaju prelepa panorama zatalasanih brežljuljaka pod vinovom lozom, sunce i gostoljubivi domaćini, spremni da otvore svoje podrume.

Toskana

Napa Veli, Kalifornija

“Napa Veli – jednako je kaberne sovinjon.” Ovo poređenje sa poznatom sortom grožđa uobičajeno je širom Amerike, mada se u regiji uzgaja više od 50 vrsta. Napa Veli se nalazi na manje od dva sata vožnje na jug od San Franciska i u svetskom je vrhu po poseti.

napavalley

Nica, Francuska

Francuska je među prvih deset zemalja u svetu po kvalitetu vina, a Azurna obala, posebno Nica, mesto gde se preporučuje konzumiranje, po mogućstvu na plaži.

Kan, Francuska

Čini se da je isto kao prethodno, ali nije. Poznavaoci putovanja radi degustacije dobrih vina o Kanu govore kao mestu gde posetioci treba da dođu ukoliko žele da se i sami osete kao deo džet seta, sa čašom vina u ruci.

Barselona, Španija

Španija je jedna od evropskih zemalja sa najviše sunčanih dana u godini – što su dobri uslovi za grožđe i vino. Pored vina, obavezno treba probati sangriju. Dobro je posetititi bilo koji grad, pa neka to bude, po svemu izuzetna, Barselona.

Rijeka, Hrvatska

Lokalna bela vina se posebno preporučuju u Istri, uz obilazak jadranske obale. Može da se odsedne u Rijeci, za koju se navodi da je “malo poznat grad, ali sa pravom među svetskih top 10 kod poznavalaca vina”.

Kejptaun, Južnoafrička Republika

“Kraljevstvo vina”, Konstanca Veli, nalazi se na samo dvadesetak kilometara južno od Kejptauna. Popiti na ovom mestu penušavi šardone sa pogledom na planinu Tejbl Mauntin je neprocenjivo zadovoljstvo, koje sebi mogu da priušte svi koji borave na ovim, za nas dalekim, meridijanima.

Porto, Portugal

Portugalski deo evropske atlantska obala ponosi se slatkim vinima i specifičnom opuštenom atmosferom.

Patagonija, Čile

Divlja priroda i pejzaži od kojih zastaje dah pogodni su za avanturiste. Klima dozvoljava da se u Patagoniji nalaze veliki zasadi vinove loze, od kojih se prave najbolja čileanska vina.

Kvinstaun, Novi Zeland

Još jedan daleki kraj – putovanje ovom ostrvskom zemljom nudi spektakularnu lepotu, uvek svež vazduh i aromatične mirise rastinja. Dosta je plodnog tla za vinograde na Novom Zelandu, a posebno su poznate vrste sovinjon blank.