Stigao je iPhone 7

Nagađanjima više nema mesta. Sve karakteristike telefona iPhone 7 su objavljene i od 16. septembra Eplov novi uređaj je u prodaji. Poređenje sa telefonom iPhone 6, u najkraćem izgleda ovako.

Na prvi pogled – dizajn je veoma sličan, osim već najavljivane novosti da ne postoji izlaz za slušalice, koje su bežične. Veličina kućišta je identična onom kod modela 6S, ali je zaštita od prašine i vode povećana – “sedmica” može da bude potopljena do 30 minuta bez posledica. Ulaz za antenu uklonjen je sa zadnje strane, pa je dizajn čistiji. Novost su i boje – pored džet crne, crne, srebrne i zlatne, u nekim verzijama kućište može biti i ružičasto-zlatno.

iphone-7

Ekran je pretrpeo neznatne promene – najznačajnija je povećanje maksimalne sjajnosti i bolje upravljanje bojama, o čemu proizvođač govori kao o “bioskopskom standardu”.

Prava novost je brzina – najbrži je postao još brži! Sa dual-core prešlo se na quad-core procesor i six-core grafiku. Brzina 4G prijema je takođe povećana, pa se kao glavna karakteristika telefona iPhone 7 može navesti da je on veoma brz.

I kamera je bolja, iako i dalje na 12 megapiksela – otvor blende je f/1.8 (kod “šestice” je bio 2.2), uvedena je optička stabilizacija slike, kvad LED (dual tone, topli i hladni tonovi) blic je zamenio raniji dual-LED. Prednja kamera je sa 5 ojačana na 7MP, uz povećanu rezoluciju video zapisa na 1080p, sa ranijih 720p. Ova i druga poboljšanja napravljena su kako bi se otklonila osnovna slabost prethodnih modela – nedovoljno dobri snimci u lošim svetlosnim uslovima, u odnosu na konkurenciju.

iphone7

Baterija i punjenje telefona imaju bolje performanse u pojedinim režimima rada, ali su ljubitelji iPhone-a očekivali više. Konkretno, pošto je izbačen ulaz za slušalice, pretpostavljalo se da će baterija biti veća, ali je prostor iskorišćen za mehanizam koji je omogućio povećanu osetljivost Home dugmeta. Sve u svemu, u odnosu na iPhone 6 dostupno je samo par sati duže surfovanja. Nema ni brzog punjenja, ni bežičnog punjenja o kojima se “šuškalo” tokom pripreme modela.

Još samo jednu karakteristiku vredi pomenuti – sada su u ponudi i uređaji sa 256 GB memorije, što, naravno, treba doplatiti – sto dolara u odnosu na verziju od 128 GB.