Rešite se paukova u stanu

Čak iako vas pogled na pauka ne plaši, ne treba dozvoliti da se razmnožavaju u vašem domu. Postoje jednostavni načini da ih se rešite, od kojih su vam neki sigurno poznati.

Zatvorite sve pukotine kroz koje paukovi mogu da dođu spolja – čak i najmanje u vratima, prozorima, ulazima za električne i druge instalacije. Stavite specijalne mreže protiv insekata na ventilacione otvore i dimnjake.

Ugasite svetlo na tremu ili terasi – ono ne privlači paukove, ali privlači sine insekte kojima se paukovi hrane, pa će i oni doći.

Udaljite vegetaciju od ulaznih vrata i prozora i održavajte posebno pažljivo ta mesta na terasi ili u dvorištu – uklanjajte osušeno lišće i druge biljne otpatke.

paukova mreza

Održavajte higijenu u kući, u svim uglovima i na podovima, bacajte redovno ostatke hrane koji mogu da privuku sitne insekte.

Usisavajte paukove i paučinu – to je najefikasniji metod da se unište i gnezda u koja su položili jajašca. Odrasli pauk lako može da pobegne sa četke ili metle.

Možete da koristite lepak za insekte u kombinaciji sa drugim metodama – na njega će se uhvatiti odrasle jedinke, a neće smetati po uglovima ispod nameštaja, na mračnim mestima gde se paukovi najčešće zavlače.

Paukovi beže od mirisa kestena. Kesten se može pronaći upravo u jesenjim mesecima, kada ih ima najviše. Stavite ga po ćoškovima, u otvore, ili ga, što je još efikasnije, prethodno rasecite.

pauk

Poprskajte kuću, posebno mesta gde mogu da uđu paukovi, vodom u kojoj ste rastvorili dvadesetak kapi ulja eukaliptusa ili mente. Navlažite lopticu od vate nerazblaženim uljem i stavite u pukotine.

Slične efekte ima i sirće. Sipajte u sprej bocu jednake količine belog sirćeta i vode pa poprskajte uglove gde se pojavljuju paukovi, ili pauka direktno. Ostavite sirćetom natopljenje komadiće vate po uglovima.

Insekticidi koji se mogu kupiti u prodavnici nisu preterano efikasni kada su paukovi u pitanju, zapravo, oni deluju samo ako pauk direktno prođe preko mesta gde se nalazi dovoljna količina za njega otrovne supstance (piretroida), neposredno posle prskanja. Ako je izbegne, ili pobegne, neće mu škoditi.