Rešite se paukova u stanu

Čak iako vas pogled na pauka ne plaši, ne treba dozvoliti da se razmnožavaju u vašem domu. Postoje jednostavni načini da ih se rešite, od kojih su vam neki sigurno poznati.

Zatvorite sve pukotine kroz koje paukovi mogu da dođu spolja – čak i najmanje u vratima, prozorima, ulazima za električne i druge instalacije. Stavite specijalne mreže protiv insekata na ventilacione otvore i dimnjake.

Ugasite svetlo na tremu ili terasi – ono ne privlači paukove, ali privlači sine insekte kojima se paukovi hrane, pa će i oni doći.

Udaljite vegetaciju od ulaznih vrata i prozora i održavajte posebno pažljivo ta mesta na terasi ili u dvorištu – uklanjajte osušeno lišće i druge biljne otpatke.

paukova mreza

Održavajte higijenu u kući, u svim uglovima i na podovima, bacajte redovno ostatke hrane koji mogu da privuku sitne insekte.

Usisavajte paukove i paučinu – to je najefikasniji metod da se unište i gnezda u koja su položili jajašca. Odrasli pauk lako može da pobegne sa četke ili metle.

Možete da koristite lepak za insekte u kombinaciji sa drugim metodama – na njega će se uhvatiti odrasle jedinke, a neće smetati po uglovima ispod nameštaja, na mračnim mestima gde se paukovi najčešće zavlače.

Paukovi beže od mirisa kestena. Kesten se može pronaći upravo u jesenjim mesecima, kada ih ima najviše. Stavite ga po ćoškovima, u otvore, ili ga, što je još efikasnije, prethodno rasecite.

pauk

Poprskajte kuću, posebno mesta gde mogu da uđu paukovi, vodom u kojoj ste rastvorili dvadesetak kapi ulja eukaliptusa ili mente. Navlažite lopticu od vate nerazblaženim uljem i stavite u pukotine.

Slične efekte ima i sirće. Sipajte u sprej bocu jednake količine belog sirćeta i vode pa poprskajte uglove gde se pojavljuju paukovi, ili pauka direktno. Ostavite sirćetom natopljenje komadiće vate po uglovima.

Insekticidi koji se mogu kupiti u prodavnici nisu preterano efikasni kada su paukovi u pitanju, zapravo, oni deluju samo ako pauk direktno prođe preko mesta gde se nalazi dovoljna količina za njega otrovne supstance (piretroida), neposredno posle prskanja. Ako je izbegne, ili pobegne, neće mu škoditi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.