10 neobičnih pravila za stolom

Običaji i pravila ponašanja za stolom različiti su u različitim kulturama. Izdvajamo deset neobičnih bonton obrazaca, koje bi na turističkim i poslovnim putovanjima trebalo znati.

1. Na Bliskom istoku, u južnoj Indiji i delovima Afrike leva ruka se smatra prljavom, pa je neprimereno njom jesti, rukovati se, dodavati dokumente, dodirivati tanjir…  Levorukima se upotreba leve ruke toleriše, bez korišćenja desne.

2. Običaj beduina, koji se praktikuje na Bliskom istoku, je da se prazna šoljica kafe par puta protrese kada se vraća domaćinu. Ukoliko to ne uradite, kafu će Vam dosipati… sve dok šoljicu ne protresete.

3. U Francuskoj je nepristojno otkidati komadiće hleba kao predjelo. Hleb se konzumira uz glavno jelo, ili posle, sa sirom. Poželjno je spustiti ga direktno na sto, a ne na tanjir, što u drugim evropskim zemljama nije uobičajeno.

4. Na Tajlandu se ne jede viljuškom ukoliko je servirano jelo sa pirinčem. Ako u tanjirima nema pirinča – može se koristiti viljuška.

deinner03

5. Mislite da Italijani kapućino piju u svako doba dana (i noći). Nikako. Naručite ga posle podneva i svi će videti da ste neuki turista. Kapućino je napitak koji se u Italiji konzumira za doručak ili umesto njega, a ako je baš neophodno da se kafa popije uveče, neka to bude espreso.

6. Još jedno pravilo treba imati u vidu u Italiji – nikada ne tražite parmezan, ako Vam ga nisu ponudili. Neobično? Nikako. U svakom regionu domaćini u različite vrste jela, uključujući i testenine ili picu, dodaju lokalne vrste sireva, na koje su ponosni. Retko parmezan.

7. Našli ste se u Gruziji za vreme tradicionalnih praznika. Zapamtite – nije dozvoljeno pijuckati vino gutljaj po gutljaj u toku jela. Ono se ispija isključivo u toku zdravice, naiskap.

8. Ruska pravila slična su srpskim – ponuđeno piće kao znak prijateljstva i poverenja se ne odbija. Treba znati i da se votka ne meša sa bilo čim drugim, ponekad čak ni sa ledom. Jedina kombinacija koja se može smatrati prihvatljivom je dodavanje piva, čime se dobija popularno rusko piće jorš.

case

9. U Kini i Hong Kongu nije dozvoljeno okretati ribu u tanjiru, čak ni kako bi se pojela do kraja – to je znak loše sreće i asocira na prevrtanje čamca ribara.

10. Obedujete u Japanu. Tu su i obavezni štapići. Pažnja! Nikako ih ne stavljajte uspravno u činiju sa pirinčem ispred sebe. Običaj je da se na ovaj način štapići postavljaju samo i isključivo ispred sanduka pokojnika. Ukoliko ih trenutno ne koristite, odložite ih jedan pored drugog, paralelno sa ivicom stola, ili u posudu namenjenu za to. I samo tako.