Kazne za upotrebu gedžeta u toku vožnje

Bilo je potrebno samo mesec dana od lansiranja Apple Watch gedžeta da policija napiše prvu kaznu za njegovo korišćenje u toku vožnje. Džef Mekesin iz mesta Pinkort u kanadskoj provinciji Kvebek bio je iznenađen kada je policijski automobil koji se kretao iza njegovog vozila uključio rotaciju i zaustavio ga. Džef je, naime, primećen kako pomoću svog Apple sata menja melodiju na iPhone uređaju koji se nalazio na sedištu.

Apple Watch. Foto: Flickr/Shinya Suzuki
Apple Watch. Foto: Flickr/Shinya Suzuki

Policija se u izricanju kazne u iznosu od 120 dolara i četiri kaznena poena pozvala na član Zakona o bezbednosti na auto-putevima Kvebeka, koji kaže da “osoba ne sme u toku vožnje koristiti uređaj sa funkcijom telefona, držeći ga u ruci”.

Džef Mekesin će se, međutim, žaliti, uz jasnu konstataciju da sat nije držao u ruci nego nosio na ruci, koju nije skidao sa upravljača. O svemu će i donosioci budućih propisa morati da razmisle, tim pre što je samo u toku prve dve nedelje, prema procenama, prodato oko tri miliona Apple satova.

Google Glass. Foto: Flickr/Ted Eytan
Google Glass. Foto: Flickr/Ted Eytan

I Google Glass pod prismotrom

Sesilija Abadi iz Kalifornije slično iskustvo imala je u oktobru 2013. godine, kada ju je policajac zaustavio zbog prekoračenja brzine, a zatim dodao kaznu za “vožnju sa monitorom vidljivim vozaču”. Na ovaj način su opisane Google Glass naočari sa slušalicama, kako bi se uklopile u važeće američke propise, koji dozvoljavaju ekran ili slično sredstvo za emitovanje video sadržaja – samo iza sedišta vozača.

Epilog: gospođa Abadi nije platila kaznu (od minimalno 162 dolara) pošto sud nije mogao da dokaže da je gedžet, koji zaista poseduje mali ekran, bio i uključen.