10 predloga za nov ambijent dečje sobe

1. Dozvolite deci da, uz Vašu malu pomoć, urede svoju sobu sama, baš onako kako žele. Zajedno ćete se zabaviti, a uz to ćete sebi dati priliku da naučite ponešto što možda niste znali o njihovim potrebama.

2. Postavite popularne grafikone rasta i beležite zajedno visinu deteta iz meseca u mesec. Iako Vam se možda čini da ovo nije posebno originalno – deca grafikone jednostavno vole. Predlažemo, na primer, da ih sami napravite.

soba02

3. Nabavite novu neobičnu lampu, ili pronađite neku zaboravljenu staru i montirajte je na neočekivano mesto.

4. Ako ste u prilici da uložite malo više novca, ugradite na jedan zid dodatnu rasvetu, po mogućstvu sa sijalicama različitih boja koje se nezavisno uključuju, kako bi dete po želji moglo da menja ambijent.

Foto: Flickr/Dazed81
Foto: Flickr/Dazed81

5. Postavite na zid dekoraciju koja ima edukativnu namenu – ako dete uči slova, tablicu množenja, pojmove iz geografije… i ima problema da ih zapamti, jednostavno ih postavite na zid u interesantnom ili sasvim običnom formatu.

6. Deca vole da vide svoje inicijale ili ime ispisano na zidu, kao znak da prostor pripada baš njima – priuštite im to.

7. U bolje snabdevenim ili hobi prodavnicama kupite boju po kojoj može da se piše kredom, a površina se potom briše sunđerom, kao školska tabla. Nanesite je na zid, ili njegov deo, oivičite drugom bojom površinu “table” i dajte deci obične krede. Ova boja je najčešće crna, ali se mogu naći i druge tamnije nijanse. Umesto zida može se obojiti ploča koja se potom fiksira na zid.

Foto: Flickr/tambra
Foto: Flickr/tambra

8. Ukoliko imaju svoju omiljenu fotografiju ili porodičnu fotografiju – dajte je da se uveliča i pokrije veliku površinu zida.

9. Od tapeta različitih debljina i tekstura napravite zajedno sa detetom sliku – kompoziciju.

10. Dozvolite deci da čitav jedan zid dekorišu junacima iz omiljene serije ili obeležjima tima za koji navijaju, dajte im i Vi neki predlog, uradite to zajedno i potrudite se da zaista bude kvalitetno i lepo.