Umesto kuće ili stana – kućica

Hipoteke i krediti za stan ne muče samo stanovnike Srbije. Čak i preko okeana, “američki san” o komforu nije ono što je nekada bio. Pobedu odnosi održivost kao životna filozofija, zadovoljenje potreba umesto nerealnih želja, druženje i odnosi među ljudima kao vrednost veća od posedovanja i potrošnje…

Kućice za rentiranje. Foto: Flickr/Bill Dickinson
Kućice za rentiranje. Foto: Flickr/Bill Dickinson

U novu filozofiju života, u ovom slučaju sa naglaskom na stanovanje, uključili su se intelektualci, arhitekte, ali i obični građani sa dobrim idejama i nastalo je na stotine i hiljade originalnih ljupkih kućica. Neke od njih poslužile su kao model kompanijama, koje su otpočele serijsku proizvodnju.

Vreme kućica dolazi

Napravljene od strane stručnjaka ili amatera, najpopularnije su kućice od drveta kao ekološkog materijala pogodnog za sve vremenske uslove, u skandinavskom stilu. Dnevni boravak je najprostraniji, ponekad je tu spavaća soba u potkrovlju, mala studio-kuhinja i kupatilo, a veoma je lepo kada kućica ima verandu.

Kućica iznutra. Foto: Flickr/Boneyard Studios
Kućica iznutra. Foto: Flickr/Boneyard Studios

Ovakvi objekti veoma lako se pokrivaju sistemima zaštite od neželjenih posetilaca, ukupna površina im je oko 35 kvadratnih metara, a neki gradovi su izašli u susret zainteresovanima i ponudili ulice i kvartove tipskih kućica.

Minimalizam zaista jeste posebna filozofija života, pošto se u kućicama jednostavno ne može naći ništa suvišno. Troškovi za nameštaj, garderobu, posuđe, sve upotrebne predmete, ali i održavanje, svedeni su na minimum.

kucica-tockovi
Kućica na točkovima. Foto: Flickr/Think Out Loud

Još ako je kućica mobilna…

Mobilna kućica, koja se nalazi na točkovima i seli iz mesta u mesto, ne mora da bude specijalan automobil – kamper. Veliki broj pristalica ovakvog stambenog prostora problem je rešio tako što je na podlogu prikolice montirao objekat po želji. Ljubitelji “zelenih” tehnologija dodali su kućicama na točkovima čak i solarne panele i sisteme za prikupljanje vode, kako bi bile potpuno nezavisne od okruženja.

Razmislite, da li bi i Vama jedna ovakva kućica bila “po meri”, ili biste jednostavno želeli da je imate?