Bezbedno voće i povrće
S vremena na vreme suočavamo se sa informacijama o trovanjima biljnom hranom, čak i u najrazvijenijim zemljama sveta. Sveže povrće, na primer, koje je prošlo stroge kontrole, kupljeno u plastičnoj ambalaži u megamarketima, nedavno je bilo uzrok zaraze bakterijom ešerihija koli u Sjedinjenim Američkim Državama.
Biljne namirnice se još lakše mogu pokvariti kod kuće, ukoliko se ne postupa pravilno, posebno u danima kada su temperature visoke.
O čuvanju mesa, mleka, mlečnih proizvoda, jaja… uglavnom znamo dovoljno i trudimo se da ih što pre iskoristimo, prokuvamo, zaledimo. Bezbednost voća i povrća, međutim, češće smo skloni da zanemarimo, pa vredi podsetiti sledeće.
Povećana pažnja potrebna je već prilikom kupovine. Birajte zdrave i zrele plodove, namirnice tamnozelenih listova bez oštećenja, a izbegavajte one se uvijenim i potamnelim, ili listovima iskrzanih ivica.
Obavezno, još u korpi u samoposluzi, držite voće i povrće svako u zasebnoj kesi, odvojeno od svih drugih proizvoda, posebno od mesa i hemijskih sredstava za održavanje higijene.
Povrće i voće čim dođete kući stavite u frižider, dobro je ako imate posebnu fioku predviđenu za to, na temperaturu od maksimalno 5 stepeni Celzijusa.
Perite voće i povrće neposredno pre upotrebe. Ukoliko ga najpre operete, a zatim stavite čisto u frižider, u međuvremenu se mogu razviti bakterije.
Dobro očistite povrće pre pripremanja i odstranite oštećene listove, delove korena, peteljke…
Voće i povrće perite isključivo pod jakim mlazom tekuće vode, pre konzumiranja, sečenja ili kuvanja. Povrće kao što je krastavac, na primer, može se oprati i četkicom. Kada su u pitanju salate, najpre ih operite pod mlazom vode, zatim skinite listove i potopite ih u hladnu vodu do 30 minuta.
Podrazumeva se da povrće i voće treba prati i pripremati čistim rukama. Dobro operite od prethodne upotrebe i sve predmete koji dolaze u dodir sa voćem i povrćem, a ako ga koristite sveže, trebalo bi da imate poseban pribor za sečenje voća i povrća, kojim ne sečete meso.
Ukoliko naiđete na povrće u supermarketima sa etiketom da je oprano i da ga ne treba dodatno prati, koristite ga takvog. Pranjem možete da stvorite uslove za naknadni razvoj bakterija.
Iako ponekad izgledaju preterani, ove jednostavne savete treba redovno primenjivati za očuvanje zdravlja, posebno u pripremi hrane za osetljive kategorije kao što su deca, stari i osobe sa smanjenim imunitetom.