Ekstremni velnes

Ekstremni velnes ili hiper velnes podrazumeva nekoliko stvari, a da li ćete prihvatiti samo neku od njih, ili ćete usvojiti sve, odnosno najekstremniju varijantu ličnog odnosa prema sopstvenom telu i zdravlju – odlučite sami.

Ekstremna relaksacija je jedan od vidova ekstremnog velnesa. Svako želi da posle treninga, ili radi odmora od svakodnevnih napetosti, ode na neko mirno i tiho mesto. U ekstremnoj varijanti ovo podrazumeva potpuno lišavanje svih spoljašnjih stimulusa. Osobe se izlažu boravku u prostoru bez zvukova, svetlosti i drugih uticaja na čula, uronjeni u slanu vodu temperature identične temperaturi tela. Pristalice kažu da ih ova metoda oslobađa stresa na hormonskoj osnovi i poboljšava rad imunog sistema.

“Resetovanje” moždanih funkcija (brain rewiring) je metoda koja u različitim oblastima postoji već neko vreme, a u slučaju velnesa podrazumeva usvajanje ekstremno dobrog ličnog stanja kao cilja i načina da se bude srećan. Ovo se postiže aktivnim uživanjem u mirisima, zvukovima, dodirima, ukusima, pogledu na okruženje. Ako naučimo da se na nov način fokusiramo na svet koji nas okružuje i doživimo ono na šta obratimo pažnju u maksimalnom intenzitetu, bićemo na pragu da osvojimo kontrolu nad ličnim velnesom i zadovoljstvom.

Sledeći izazov u okviru ekstremnog velnesa je izlaganje veoma niskim temperaturama radi dostizanja dobrog zdravlja. Na ovaj način, tvrdi se, postiže se brži oporavak od povreda, jača se imuni sistem, smanjuju upale. Krioterapija je poseban vid metode izlaganja hladnoći, u kojoj osoba prolazi kroz specijalne komore sa temperaturom vazduha ispod nule. Rezultati su, pored prethodno navedenog, povćana energija, brži metabolizam, bolji san…

Ekstremni velnes svakako podrazumeva i ekstremne sportove, koji nisu samo fizički, već i izazov za psihu. Granične avanture sa povećanim nivoom adrenalina osvežavaju telo i jačaju duh. Ukoliko ste u prilici probajte skuba ronjenje, rafting, posetu pećinama, surfing, paraglajding… ili sve ono manje ekstremno što za ostale možda nije zanimljivo, ali za vaše iskustvo i način života predstavlja izazov.