Ako imate uslova, zasadite orah

Orasi su deo tradicije na našim prostorima. Obeležavanje Badnjeg dana i Božića nezamislivo je bez oraha, a u danima posta, posebno pravoslavnih posnih slava, orasi su podloga brojnih poslastica. Pripadnici drugih religija, takođe, visoko cene orah u svojim običajima tokom praznika. Zbog toga je na području Balkana, gde se ukrštaju različite vere i nacije, orah uvek bio cenjena biljka.

I ove jeseni mnogi kupuju orahe, iznenađeni njihovom cenom. U mesecima i godinama krize, posebno kada je tražnja velika a rod nešto slabiji, kilogram oraha više vredi od kilograma kvalitetnog mesa. Zato je dobro da svi koji imaju uslova, odnosno parče slobodnog placa, za svoje potrebe zasade orah.

Orasi se, naravno mogu gajiti i za prodaju, čak i plantažno, uz sigurnu zaradu kad dostignu vreme rađanja.

Iako postoje brojna uputstva u časopisima i na internetu kako orah odgajiti iz semena, najsigurnije je kupiti sadnice oraha. One su obično stare oko dve godine i posle oko tri godine očekuju se prvi plodovi. Biljka iz rasadnika je brižljivo odabrana, bez virusa, i sigurno će pre i obilnije rađati.

Najbolje je sadnice oraha posaditi u jesen, a obavezno u vreme mirovanja vegetacije. Uslov je da temperatura prilikom sadnje ne bude niža od tri stepena Celzijusove skale i da zemlja ne bude blatnjava. Potrebno je, dakle, sačekati da prođe nekoliko dana posle kiše, posebno ako je bila jaka.

Obavezno je poslušati sve savete koje će vam dati u rasadniku vezane za pripremu zemljišta, raspored sadnica ako ih sadite više, i brigu o posađenim stablima. Od toga će zavisiti prinos.

Plodovi oraha su zdrava i biološki visokovredna namirnica. Bogati su antioksidantima i omega 3 masnim kiselinama. Dobri su za zdravlje kardiovaskularnog sistema, mozga i čitavog nervnog sistema, za pravilan rad organa za varenje. Orasi štite od nastanka pojedinih vrsta karcinoma, regulišu nivo šećera u krvi, povećavaju plodnost kod muškaraca…

Pored plodova (u narodnoj medicini za pojedina stanja koriste se i nezreli, zeleni), u upotrebi je i kora, list i stablo.

Comments are closed.