Jedite kao Italijani u Beogradu
U Italiji, više nego na bilo kom drugom mestu na svetu, hrana je život. Italijansko društvo je skoro svakoga dana usredsređeno na pripremanje hrane na tradicionalan način koji spaja prijatelje i porodicu. Detalji se razlikuju od regiona do regiona. U savršenom danu, kada je toplo vreme i vedro nebo, život italijanske hrane bi mogao izgledati ovako.
U Italiji se doručkuje oko devet ujutru i uglavnom se doručak sastoji od kafe i peciva. Naziva se Colazione. Neka peciva imaju prigušenu slatkoću, a neka imaju ukus na pohovane kuglice od pirinča koje se zovu arancino. Možete naručiti, ukoliko doručkujete u Vašem omijenom kafiću, keks ili kolačić i pojesti ga uz kafu.
Odlično vreme za pauzu za kafu je pola jedanaest. U Italiji je uobičajeno da ljudi napuste svoje radno mesto i odu do kafića gde mogu na miru popiti kafu i pokupiti najnovije tračeve koji se tiču vesti iz sveta, lokalne i mnoge druge. Neki uživaju u kafi koju prže proslavljene italijanske kompanije kao što je Lavazza, dok bi drugi mogli da se priklone lokalnim pržionicama. Ovi drugi znaju demografiju oblasti, šta ljudi žele i koji ukusi su najprivlačniji. Italijani u južnom delu zemlje, na primer, mogu se nagnuti ka jačem pečenju – arapskoj ili etiopskoj mešavini. Kafe barovi često rade sa lokalnim pržionicama, koje se drže u odnosu na veće nacionalne i međunarodne brendove.
Vreme ručka je u jedan. Ručak je dug. Veći deo Italije se u suštini zatvara u 13:00 – preduzeća, banke, pošta, sve. Svi izlaze ili idu kući, ali dan je gotov. Čak se i škole zatvaraju (deca idu u školu subotom da nadoknade kraće dane). Ručak je ujedno i najveći obrok i sastoji se iz pet delova, a to su: antipasti, primi, secondi, insalata i dolce.
Antipasti mogu da se sastoje od različitih vrsta salama, maslina, sireva i hleba – lep tanjir za jelo, drugim rečima: nešto za početak. Primi je kada se servira pasta i to isključivo sa nekim laganim sosom, nikako paradjz sos, u maloj porciji. Secondi se odnosi na unošenje proteina. To može biti neki mali, jednostavno pripremljen komad mesa: malo govedine, malo maslinovog ulja, svežeg origana, malo soli i bibera i pržen samo nekoliko sekundi. Insalata se odnosi na služenje salate. Tipična salata, kao i svaka hrana koja se služi u Italiji je sezonska i jednostavna, sa rukolom, zelenom salatom, spanaćem, srcima artičoke, sušenim paradajzom i maslinama. I na poslednjem mestu je dolce odnosno desert. Uobičajene opcije su tiramisu, panna cotta ili cannoli. Tip pripremljenog i serviranog deserta će se razlikovati u zavisnosti od regiona.
Kada se nalazite u Beogradu, možete takođe zakoračati u italijanski svet hrane. Odličan predlog za ručak je sea bass fillet, roasted veal cutlet, a pre toga možete izabrati neko fino predjelo (antipasti). I to sve u restoranu La Cucina koji se nalazi u tržnom centru „Galerija”. Pogledajte websajt La Cucina ili njihov Tripadvisor profil da biste saznali više o samom restoranu.
Kada je ručak gotov, osećate se spokojno i zadovoljno. Oko četiri po podne sledi užina, kada se možete zasladiti, a oko šest je vreme za aperitiv ili ti piće. To uglavnom može biti liker od limuna ili neki drugi koji se uglavnom nalazi u kući svake porodice.
Večera (Cena) kreće od osam ili mnogo kasnije i to su uglavnom manje količine hrane. Sastoji se od hleba, sira, salame i slično. Takođe zavisi u kom delu Italije se nalazite. Na primer, na jugu se ne večera pre devet ili deset sati jer se čeka da prođu velike vrućine.
Ono što je univerzalno za celu Italiju jeste ljubav prema hrani, ljubav prema piću, ljubav prema porodici i zajednici. Hrana je više od tri obroka i dve hiljade kalorija. To je hrana i za telo i za dušu.
Comments are closed.