Ako volite da posmatrate avione…

Popularno internet praćenje aviona pomoću platforme Flightradar24 preporučujemo svima koji žele da se zabave i, možda, postanu plejnspoteri, čiji broj konstantno raste.

Flightradar24-Europe_mini
Courtesy of Flightradar24.com

Flightradar24 je otpočeo kao hobi projekat 2006. godine, kada su dva ljubitelja aviona iz Švedske odlučila da u severnoj i centralnoj Evropi postave mrežu ADS-B risivera. ADS-B risiver je uređaj koji prima radio-signal sa ADS-B transpondera aviona. Podatke koje su primali sa risivera oni su, tri godine kasnije, povezali u mrežu i zatim učinili dostupnim svima, na internetu.

Oduševljenje onlajn zajednice nije izostalo – sledeći korak je bio postavljanje risivera širom sveta, što se i danas čini. Broj risivera raste, a svi koji imaju dobru poziciju za pregled neba mogu da se prijave, i pomognu da ih ima još više.

Upoznajte i pratite avione

Flightradar24 je, dakle, lepo mesto na internetu, gde se u realnom vremenu može pratiti hiljade aviona, na ekranu kompjutera, mobilnog telefona, tableta… Pored informacije o ruti letelice koja se upravo nalazi na nebu iznad vas, klikom na mali žuti aviončić na mapi saznaćete vreme poletanja i očekivanog sletanja na odredišni aerodrom, sve o tipu i registarskim oznakama aviona, prethodnim i planiranim letovima… U realnom vremenu možete da vidite  podatke o trenutnoj visini i njenom menjanju, brzini, šifrovanim porukama koje se šalju iz letelice.

Izvesno vreme je bio moguć i pogled iz kokpita, u saradnji sa Google Earth servisom – ova usluga je ukinuta, a umesto nje se najavljuje novi 3D pogled na teren. Na mapi se nalaze i podaci o svim aerodromima, što je takođe zanimljivo, sa rasporedom poletanja i sletanja, vremenskim uslovima…

fligtradar24

Flightradar24 je prisutan na svim društvenim mrežama. Postao je više od hobija i sada je izvor informacija za medije, ali i stručnjake, posebno u slučaju avionskih nesreća. Podatke o naglim  promenama visine, nestajanju sa radara, pozivu u pomoć i hitnim neplaniranim sletanjima danas može da prati na Flajtradaru, potpuno besplatno, svako od nas, uz napomenu da postoji i još detaljnija Premium varijanta, po ceni od samo tri dolara mesečno.

Korisnici najčešće prate letove kojima putuju njima drage osobe, ali i avione koji prevoze državnike, verske poglavare, sportske timove i reprezentacije…