Grčka: Da li ste znali…

Grčka istorija uči se u školama, tema je turističkih vodiča i naučno-popularnih emisija. Ovde će biti reči o nečem drugom – interesantnim činjenicama, i svakodnevnom životu Grka.

grcka

O Grčkoj

Da li ste znali da je zvanično ime Grčke – Helenska Republika?

Grčka ima više od 2000 ostrva, od kojih je 170 naseljeno. Iako nije velika zemlja, ona je deseta u svetu po dužini obale, koja iznosi blizu 14 i po hiljada kilometara. Maksimalna udaljenost između bilo koje tačke na kopnu i mora je 137 kilometara.

Zbog dominacije planinskog reljefa (80% teritorije), nijedna reka nije plovna.

Grčka ima najveću pomorsku armiju na svetu.

Grčki jezik je najstariji u Evropi. Njime govori oko 12 miliona ljudi.

Nacionalni sport je fudbal, a nacionalni sir – feta, napravljen od kozjeg mleka.

Grčka je treća u svetu po proizvodnji maslina.

grk

O Grcima…

Grci slave dan posvećen svetitelju čije ime nose (imendan) obično svečanije nego svoj rođendan – toga dana, tradicionalno, dobijaju čestitke i poklone. Religiozni Grci su, inače, u ogromnoj većini, od čak 98%, pravoslavni hrišćani.

Kada mašu, Grci to ne čine otvorenom šakom sa ispruženim prstima. Pokazivanje dlana se smatra za uvredu, pa je uobičajeni pozdrav zatvorenom šakom.

Grci stariji od 18 godina moraju da glasaju, pošto ih na to obavezuje zakon.

Muškarci 12-18 meseci provode na, takođe obaveznoj, vojnoj obuci.

Starački domovi su u Grčkoj veoma retki. Roditelji žive sa decom do kraja života, porodične veze su jake, a stopa razvoda je među najnižim u Evropi.

Grci su relativno dugovečni. Prosečna očekivana dužina života je 75,66 godina za muškarce i 81,88 godina za žene.

Za stanovnike Grčke može se reći da su sujeverni, što je još jedna interesantna osobina. Običaj razbijanja tanjira i čaša o pod uz muziku, za vreme svečanosti, nekada obavezan, i danas se zadržao, istina, nešto ređe.

I na kraju – srpski turisti nisu jedini koji rado dolaze u Grčku. Zemlju koja ima prosečno 250 sunčanih dana u godini godišnje poseti oko 16,5 miliona turista, što je više od broja stanovnika (11,3 miliona).