Saveti za izbor dečijeg kreveta

Promenu ne treba napraviti prerano – potrebna je individualna procena kada je dete spremno da napusti krevetac i počne da koristi veći krevet. Neki mališani će to biti već sa godinu i po dana, dok je za druge bolje sačekati i do tri i po godine, pa i nešto duže.

Kada, dakle, dete dovoljno poraste i postane aktivno, što ćete proceniti po načinu na koji koristi krevetac, treba razmotriti nekoliko varijanti.

deciji krevet

Prva i najbolja su dečiji kreveti – oni su i dalje mali, tako da će se dete osećati prijatno. Moći će da koristi omiljeni jastuk i pokrivač, što smanjuje i izdatke. Ovi kreveti imaju na različite načine osigurane bočne strane, bezbedni su i najčešće dekorisani slikama popularnih crtanih junaka, pa ih dete odmah zavoli.

Za mališana je moguće odmah kupiti krevet koji će koristiti i kada odraste, ali su potrebni dodatni radovi na ogradama za prvih nekoliko godina.

Dete može spavati neko vreme i na podu – na dušeku, dok se ne navikne da bezbedno provede noć bez ogradice, pa se dušek, zatim, može podići u ram. Ni ovaj način, međutim, ne pruža potpunu zašitu i treba ga osigurati – čak i sa dušeka dete može da se skotrlja na pod i povredi, ili uplaši.

Evo još nekoliko konkretnih preporuka.

krevet1

Zaštitna ograda obavezno treba da bude sa obe strane – i ako je krevet naslonjen uza zid, mališan može da upadne u prostor između dušeka i zida.

Krevet mora da bude, iako je dečiji, od čvrstog materijala, najbolje punog drveta, i solidno napravljen – imajte u vidu da će dete po njemu skakati i igrati se na različite načine.

Važno je da sve ivice budu zaobljene i fino obrađene i da dušek dobro leži – prostora između dušeka i stranica nikako ne sme da bude.

Proverite specifikaciju proizvođača i nosivost – dešavaće se da na krevet sedne nekoliko mališana, a bilo bi dobro da može da izdrži i težinu jedne odrasle osobe.

I ako se vama možda ne sviđa šareni krevetac, kupite onaj koji dete želi, pošto će se tako lakše adaptirati na nove uslove.