Baidu prevodilac

Baidu inovacije u oblasti naprednih tehnologija, takođe, redovno se očekuju sa nestrpljenjem, a jedna od njih je prevodilac – uređaj upravo prikazan na 16. Samitu mašinskog prevođenja u japanskom gradu Nagoji.

Baidu je osnovan 2000. godine i za kratko vreme preuzeo je primat među pretraživačima u Kini. U ponudi su sve usluge koje ostatak sveta, uglavnom, pronalazi na Google-u – video pretrage, multimedija, vesti, prevođenje, mape, enciklopedije, forumi…

Iskorak u oblast razvoja Baidu aplikacija napravljen je osnivanjem kompanije DU Group (DU Apps Studio). DU Apps Studio je globalnom tržištu ponudilo zanimljiva originalna rešenja, nagrađivana u proteklim godinama najvišim priznanjima. Polje u kojem je napravljen najveći prodor je veštačka inteligencija – njihova neuralna mreža Baidu Brain, na primer, postigla je izvanrednu tačnost od čak 97% u prepoznavanju glasa i 99,7% u prepoznavanju lica.

Šta je Baidu prevodilac?

Uređaj je manji od mobilnog telefona, ima težinu 140 grama i, umesto ekrana, audio opremu, odnosno zvučnik i mikrofon. Upotreba je jednostavna – korisnik pritisne dugme i govori u uređaj, koji mu odmah prevodi i emituje zvuk. Sve se, naravno, odvija putem interneta. Baidu prevodilac uspostavlja konekciju sa mobilnim mrežama u 80 zemalja. Za sada su dostupna tri jezika – kineski, japanski i engleski, što se čini sasvim dovoljnim. Uređaj je istovremeno i portabl Wi-Fi ruter.

Prevodilac koristi neuralno mašinsko prevođenje zasnovano na modelu dubinskog učenja. Za razliku od drugih sličnih gedžeta, ovaj donosi značajno smanjenje grešaka i prevodi govor u gotovo realnom vremenu.

Očekuje se da Baidu prevodilac kasnije tokom godine bude dostupan u Kini, a na proleće i u Japanu. Cena još uvek nije poznata.

Ciljna grupa su, pre svega, kineski turisti, koji odlaze na daleka putovanja u sve većem broju. Baidu prevodilac može da bude i prilika koja će korisnicima iz drugih zemalja u budućnosti pomoći da još bolje upoznaju veliki dalekoistočni svet.

Konkurencija je oštra, kako domaća, tako i inostrana. Google, koji je dugo blokiran u Kini, u martu je ponovo objavio aplikacije za prevođenje na iOS i Android uređajima, a iFlyTek iz kineske provincije Anhui ponudio je svoj uređaj po ceni od oko 450 dolara.

Eksperti Baidu-a tvrde da su po performasama svog prevodioca u prednosti, pa ostaje da se to već za nekoliko nedelja proveri.