Novosti iz Ikee

Za danas, skrećemo pažnju na dve novosti koje će u budućnosti u potpunosti promeniti način opremanja stana.

Proširena stvarnost Ikee, u saradnji sa Apple-om

O proširenoj stvarnosti (augmented reality, AR) verovatno znate dovoljno da možete da zamislite koliko interesantnih kombinacija donosi u kupovini nameštaja. Za manje upućene, radi se o kompjuterski generisanom sadržaju, uglavnom slikama, koji se dodaje svetu kakav vidimo ispred sebe, a sve se posmatra na ekranu mobilnog telefona.

 

Za korisnike Apple uređaja na iOS 11 platformi Ikea je pripremila aplikaciju Ikea Place, uz pomoć koje mogu dizajnirati svoj prostor, odnosno testirati kako se koji komad nameštaja uklapa u prostorije za koje ga planiraju. Aplikacija dozvoljava da se kompjuterski generisane slike smanjuju i povećavaju, uz merenje dimenzija do 98% tačnosti, tako da tačno znate šta gde može da stane, odnosno koji artikal treba da kupite ili naručite.

Iz Ikee saopštavaju da je u prvom trenutku dostupno oko 2000 predmeta iz njihovih prodavnica, čiji će se broj povećavati, i da su reprodukcije tako verne da se može jasno videti tekstura mebla, na primer, ili kako svetlost ili senka padaju na nameštaj. Fotografije i video snimci digitalnih soba se mogu zapamtiti i poslati.

Nagrađena Ikea “pametna” rasveta

Jedna od prestižnih nagrada za inovaciju na 2017 Innovation By Design konkursu pripala je Ikei, za smart sistem rasvete u kući. Kompanija ga je na tržište uvela u aprilu. U pitanju su Wi-Fi i daljinski kontrolisane LED sijalice, koje vam omogućavaju da napravite ambijent kakav vam odgovara za različite aktivnosti u isto vreme, a sve sa istom rasvetom.

Osim što se intenzitet svetla postepeno pojačava ili smanjuje, sijalice su osetljive na pokret i mogu menjati boje. Sve se može kontrolisati i programirati i uz pomoć aplikacije za telefon.

Iako postoje slična rešenja, Ikein sistem je jedinstven po fleksibilnosti, ali i ceni – osnovni paket košta samo 20 dolara.