Hidrokolon terapija, da ili ne

Ispiranje debelog creva vodom, koje obavlja lekar, savremenim aparatom, najkraći je opis hidrokolon terapije. Cilj je da se sa zidova debelog creva odstrane naslage zaostalog sadržaja, kako bi se uklonili toksini koji štete organizmu.

Hidrokolon terapija poznata je od davnina, koristile su je različite civilizacije, a u 19. veku bila je preporučeni tretman u poznatim evropskim banjama.

hidrokolon terapija

Na stranicama časopisa i novina različitih vrsta, našeg vremena, ova metoda se našla kada su o njoj počele da govore holivudske i druge zvezde javne scene – Madona, Silvester Stalone, Pamela Anderson… Prema njihovim svedočenjima, posle nekoliko tretmana (najčešće je potrebno proceduru ponoviti posle izvesnog vemena) čovek se oseća bolje i ima više energije, stres se smanjuje, koža zateže, čak i gube kilogrami… Jednom rečju, telo je, oslobođeno otrova – preporođeno, a uzročnici mnogih bolesti, problema i bolnih stanja eliminisani.

Da li je zaista tako?

Stručnjaci imaju podeljena mišljenja, ali su, uglavnom, saglasni da zdrave osobe (preventivno), kao i osobe sa izvesnim problemima – glavoboljom, umorom, depresijom, hormonskim disbalansom, problemima probave, dijabetesom, kandidom, prekomernom telesnom težinom… mogu da pokušaju.

hidrokolon

Hidrokolon terapija se ne sprovodi kod trudnica, onkoloških pacijenata, epilepsije i težih psihičkih bolesti, ulceroznog kolitisa, polipa na debelom crevu i hemoroida koji krvare, trbušne kile, posle operacija… i kod još jednog broja srčanih, gastrointestinalnih i bubrežnih bolesti.

Propratne pojave mogu da ugroze zdravlje, ukoliko se terapija ne sprovede u skladu sa svim pravilima i stručno. Zbog svega navedenog veoma je važno da postupak obavlja lekar, sertifikovan i obučen za hidrokolon terapiju, atestiranim modernim aparatom.

Procedura traje oko 45 minuta i nije neprijatna, ni bolna. Pacijent udobno leži na krevetu, koristi se isključivo mlaka filtrirana voda i upravo relativno dugo trajanje govori da se računa sa postepenim dejsvom, bez agresivnih metoda. Pored razgovora sa lekarom, za pripremu su neophodne neznatne izmene u ishrani, 24 sata pre postupka.