Boja cveta zimzelen za godinu koja dolazi

Pripremamo se za 2022. godinu, sa željama da nam donese promene na bolje. Sa istim namerama povećanja energije, motivacije i dobrog raspolaženja institut Pantone bira za svaku novu godinu boju, koju možete veoma lako, u detaljima ili ambicioznijim projektima, uključiti u svoje okruženje – stan, kancelariju, odeću, obuću, aksesoar, šminku…

U insitutu Pantone su, posle većanja stručnjaka, nedavno odlučili da boja 2022. godine bude Very Peri – nijansa koju je, po prvi put od kada se boja godine bira, definisao i imenovao sam Pantone.

Very Peri je u prevodu „veoma peri“, a „peri“ je u ovom slučaju skraćenica od „perivinkl“ – naziva malog ljubičastog cveta čiji su listovi uvek zeleni. Upravo iz tog razloga kod nas se biljka zove zimzelen. Zimzelen je nizak grm, visom samo 10-20 cm, koji cveta u proleće. Cvetovi mogu da budu beli ili roze, ali najčešće su plavo-ljubičasti.

Boja koju je Pantone nazvao Very Peri, po njihovom utisku u sebi meša postojanost, veru i poverenje plave boje sa energijom i osveženjem crvene. „Živimo u vremenima koja se menjaju, a ova nijansa je simbol globalnog duha vremena i tranzicije kroz koju prolazimo. Kako izlazimo iz perioda snažne izolacije, naši pojmovi i standardi se menjaju, a naši digitalni životi se spajaju na nove načine. Digitalni dizajn nam pomaže da rastegnemo granice stvarnosti, otvarajući vrata dinamičnom virtuelnom svetu gde možemo da istražujemo i stvaramo nove mogućnosti boja.“, kažu u Pantone-u.

Ukoliko traže tačne karakteristike boje, dizajneri ali i drugi zainteresovani treba da znaju da je u Pantone sistemu njena oznaka Pantone 17-3938. Potražite je na internetu i videćete tačno njen izgled i sastojke. Ako je ne želite na većim površinama, Very Peri nijansa će biti dovoljno vidljiva i u detaljima. Najbolje se slaže sa bojama na priloženoj fotografiji, mada su i druge kombinacije i lični eksperimenti zanimljivi i mogući.

Comments are closed.