Za i protiv pametnih termostata

Na našem tržištu, za cenu od 50 evra naviše, možete kupiti smart termostat. Ovaj uređaj ima nekoliko prednosti, ali i mana, koje je potrebno poznavati.

Smart termostati se koriste za upravljanje i kontrolisanje procesa zagrevanja prostora, ventilacije i klimatizacije. Namenjeni su, prevashodno, smanjenju troškova, a zatim i praktičnijem rukovanju korisnika stana, kuća i poslovnih prostora u ovoj oblasti. Isplati li se uložiti novac i običan termostat zameniti „pametnim“?

Uštede novca zavise od nekoliko činilaca, ali stručnjaci kažu da se, u svakom slučaju, može računati na 10% manje troškove. Veću uštedu ćete postići ako na određen način koristite prostor. Cena termostata, takođe, u nekim okolnostima utiče, pa će vam više opcija prisutnih u skupljim modelima omogućiti bolju kontrolu i programiranje.

Sledeća prednost smart termostata je jednostavno korišćenje – ne morate imati dodatna tehnološka znanja da biste ih upotrebili, posebno one jednostavnije sa prostim manuelnim podešavanjima. Uglavnom će vam biti dovoljna aplikacija na telefonu, slična stotinama drugih.

Čak ako imate i komplikovaniji model, korisnici kažu da ćete ga jednom programirati, a zatim potpuno zaboraviti na njega, pošto će termostat dobro odrađivati posao.

Iako deo aktivnosti vezanih za vašu konekciju sa termostatom izgleda jednostavno – dovoljan je smart telefon i wi-fi veza, instaliranje i fiksiranje termostata na sistem grejanja ili klimatizacije može da zahteva pomoć stručnjaka.

Imajte u vidu da je termostat najisplativiji ako članovi domaćinstva prostor koriste u slično vreme. Ukoliko uvek u isto vreme odlazite od kuće i vraćate se, a u međuvremenu je stan prazan, uštede će biti značajne. Ako stan treba tokom čitavog dana da bude umereno topao, neće biti velike koristi.

Stručnjaci na razvijenijim tržištima upozoravaju da što je kuća „pametnija“, sa više konektovanih uređaja, ona može da postane podložnija napadima hakera. Hakeri mogu da, upadajući preko nekog bežični vezanog aparata, provale u šifre za otključavanje vrata, računara…

Ono što mi uvek naglašavamo je i savet u skladu sa našom poslovicom – „koliko para – toliko muzike“. Od smart termostata koji košta pet hiljada dinara ne možete očekivati sve funkcije koje imaju termostati skuplji od 20 hiljada dinara. Dobra stvar kod termostata je, ipak, što će se ovi skuplji isplatiti, ali u dužem roku.

Comments are closed.