Čuvati, prodati ili pokloniti knjige

Elektronske knjige nikada neće u potpunosti zameniti štampane, tvrde ljubitelji knjiga, pripadnici starijih generacija. Mladi se često ne slažu sa ovom tvrdnjom. Ali kako mnoge retro stvari uvek iznova ulaze u modu, slično se može dogoditi, koliko sutra, i sa knjigama.

Čuvanje knjiga je lična odluka. Nekoliko saveta se, ipak, može dati.

Ukoliko je vaša biblioteka veća, dobro je da police sa knjigama budu zatvorene staklom i da ne zauzimaju mnogo mesta. Dovoljna je dubina police prema većim knjigama koje posedujete, a ako se baš i pojavi neki primerak koji odstupa, naći ćete način da ga spakujete po najkraćoj ivici izdanja, ili odložite na drugo mesto.

Redovno održavanje zastakljene biblioteke je lakše, ali i nju morate bar jednom godišnje detaljno obrisati.

Pre nego šro odlučite koje knjige ćete čuvati, objektivno procenite svaki primerak. Originalna stara izdanja, koja imaju veću bibliofilsku vrednost, svakako zadržite.

Neke knjige je danas zaista lako pronaći na internetu, čak i besplatno. Ako se radi o naslovima za koje ne verujete da ćete ih ponovo čitati, ili onima koje niste uspeli da pročite ni pvi put, možete da ih prodate ili poklonite. Isto se odnosi na knjige bez posebne vrednosti, kupljene na godišnjem odmoru, na primer, kako biste se zabavili u danima opuštanja.    

Posebno obratite pažnju na udžbenike. Pojedina znanja zastarevaju, pa će knjige iz kojih ste učili neke kompjuterske programe sigurno biti neupotrebljive.      

Sačuvajte izdanja koja mogu da budu zanimljiva jednog dana vašoj deci, unucima, novim generacijama u familiji.

Knjge koje su drage uspomene zadržaćete sigurno, kao i nekoliko onih koje su na izvestan način obeležile važne periode vašeg života.

Knjige sa ličnim komentarima na stranicama, ako ste bili skloni da ih pišete, prelistajte još jednom. Njih ne možete pokloniti, verovatno ćete ih sačuvati ili baciti.

Od prodaje vaših starih knjiga ne očekujte mnogo. Ako pogledate popularne aukcijske sajtove i sajtove za prodaju videćete mnogo izdanja koja ne mogu da se prodaju ili postižu veoma nisku cenu. Bolje je da knjigu poklonite lošije snabdevenoj biblioteci, i tako priredite radost onima koji do nje dođu i, možda, u njoj pronađu baš ono što ih interesuje.